Melodiøst og stillferdig

Etter suksessen med Madrugada sitt comeback er endelig Sivert Høyem aktuell med nytt solomateriale. EP-en «Roses of Neurosis» inneholder fem stemningsfulle nye låter.

Sivert Høyem - Roses of Neurosis - BLEZTDet har gått hele fem år siden forrige soloalbum fra Sivert Høyem. «Lioness» fra 2016 var det sjette i rekken og er etter undertegnedes mening det mest gjennomførte albumet han har gitt ut uten Madrugada. Det bygde seg derfor opp store forventninger til fremtidige utgivelser.

I mellomtiden har Høyem vært opptatt med Madrugadas etterlengtede comeback, men nå har han endelig fått tid til å gi ut fem nye låter, på en EP som har fått navnet «Roses of Neurosis».

Som medmusikanter har Høyem med seg sitt faste soloband bestående av Christer Knutsen (gitar, keyboard), Cato Salsa (gitar), Børge Fjordheim (trommer) og Øystein Frantzvåg (bass). De to førstnevnte har også de siste årene vært å se i den nye konstellasjonen av Madrugada. I tillegg har han denne gangen fått med seg selveste Nils Petter Molvær på trompet. EP-en er produsert og arrangert av Sivert Høyem og Christer Knutsen.

Kjærlighet til 80-tallet

Disse fem låtene er alle litt nedpå hva gjelder tempo, og et godt stykke unna hans mest rocka låter. Sivert Høyem har den siste tiden latt seg inspirere av musikk fra 80-tallet, som for eksempel artister som The Blue Nile, Eurythmics og Kate Bush. Det er åpningssporet «Safe Return» det beste eksempelet på, med et arrangement som skiller seg fra resten. Og allerede her får trompetist Molvær god plass. 

«Åttitallet handlet ikke minst om å gjenoppdage femtitallet, den klassiske popmusikken ble veldig romantisert. Og nå er vi kanskje inne i en runde til?» sier Sivert Høyem i en pressemelding.

At Sivert Høyem er en av landets dyktigste vokalister kan det ikke herske mye tvil om.

Tematisk handler disse nye låtene for det meste om kjærlighet. Og litt om koronasituasjonen. Som i «Run Away», med strofene «Run away, run away, meet me at the dawning of the day / With roses of neurosis on our cheeks / For weeks and weeks» og «Oh, the restraints of any life’s a bitch». «Run Away» har allerede vært tilgjengelig i noen måneder, den ble utgitt som første smakebit i november i fjor. Ikke så rart, da denne kanskje minner mest om tidligere materiell, samtidig som den har det fyldigste lydbildet.

Personlig skulle jeg ønske at covid-19 styrte unna kunsten. Man søker ofte til kunst, uansett form, som en virkelighetsflukt, og spesielt etter snart et år med pandemi kunne jeg godt tenke meg å slippe å bli minnet på det når man prøver å ta seg en liten pause fra den kjipe hverdagen. Det er mer enn nok at det nå brukes munnbind i alle TV-serier man følger med på. Melodien til «Run Away» er altfor fin til et såpass trasig tema, dog er det selvfølgelig mulig å gjøre sine egne tolkninger av teksten. 

Gode melodier

«Queen of My Heart» besitter refrenget som fester seg lettest, men samtidig synes jeg dette er EP-ens mest anonyme låt, uten at jeg helt kan forklare hvorfor. 

Av de tre hittil ukjente låtene på EP-en, er det «Archduke» som skiller seg mest ut for min del. At Høyems musikalske forbilde er Leonard Cohen kommer tydeligst frem i dette sporet. Lyrisk er det fortsatt litt igjen til poeten Cohen, men Høyem har alltid vært desto mer opptatt av den gode melodien. Og melodier og arrangementer à la «Archduke» håper jeg å høre mye mer av på neste fullengder. 

Det samme gjelder avslutningssporet «Devotional». En nydelig melodi, hvor vokalen til Sivert Høyem virkelig kommer til sin rett. For en latterlig bra stemme Høyem har – at han er en av landets dyktigste vokalister kan det ikke herske mye tvil om. I tillegg formidles det med god innlevelse og en til tider raspete sårhet. Og det hele krydres med en deilig trompetsolo. Denne kan fort ende opp som en av årets beste låter!

Sivert Høyem skulle spilt konserter på Rockefeller i Oslo denne helgen, men på grunn av pandemien flyttes konsertene for andre gang, denne gang til april. La oss inderlig håpe kulturlivet har gjenoppstått etter påske.

Av Marianne Lauritzen

Sporliste

1. Safe Return
2. Run Away
3. Queen of My Heart
4. Archduke
5. Devotional

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelSkambankt | «Jærtegn»
Neste artikkelFoo Fighters | Medicine at Midnight
sivert-hoyem-roses-of-neurosisLabel: Hektor Grammofon <br>Release: 12.02.2021