«Wolves Evolve: The Ulver Story» | Ulver

2918

Ulvers evolusjon i ord og bilder

Samme dag som de slapp sitt nye studioalbum «Flowers of Evil», ga Ulver også ut biografien «Wolves Evolve: The Ulver Story» – en bok som forteller bandets over 25 år lange historie.

En historie om veien fra start til nå, om ensomme ulver som fant hverandre og et rom for å skape, på egne premisser. «Wolves Evolve» gir en dyp innsikt i Ulvers historie og forteller om veien til å få den ultimate kunstneriske frihet, og muligheten til å lage musikk på egne premisser. Denne boken kan være en god inspirasjonskilde for musikere som ønsker å tenke litt utenfor boksen.

Dette er deres historie, om starten, og veien videre – ut på gåtefulle stier.

Nostalgiske tilbakeblikk

Boken består av seks samtaler med bandets medlemmer. I første del får vi et innblikk i en ungdomskultur, som handlet om å bryte ut av det tradisjonelle, gjøre opprør og skape furore. Videre følger vi bandet på deres uforutsigbare vei fremover. Boken er hovedsakelig skrevet i intervjuform, med noen veldig fine essays imellom. Som leser får du følelsen av å være flue på veggen, mens de som faktisk var der, sitter og mimrer om hva som skjedde. Ifølge frontmann Kristoffer Rygg er boken det «altomfattende intervjuet». Boken er lagt opp kronologisk og er på engelsk.

Hvis du er interessert i Ulvers historie, eller generelt er litt over gjennomsnittet musikkinteressert, så er «Wolves Evolve» en bok du bør ha i hylla di.

Selv, må jeg innrømme, ble jeg mest revet med av den første delen, siden dette er en tid jeg fulgte bandet aktivt, og fordi jeg kjenner mange av de omtalte personene og stedene som beskrives. For meg ble det en fin reise tilbake til 90-tallet i Oslos undergrunnsverden, idet black metal gikk fra å være for de få, til å utvikle seg til å bli for de mange. For dem som var med den gangen, er det nostalgiske tilbakeblikk til steder som Hot Records, Elm Street, Helvete, Lusa Lotte, Skippern, Råkk & Rålls, Møllers og øvingslokaler i Skippergata, og historier om fanziner, piratkopiering av musikk og hyppig postkorrespondanse.

Fra gutterommet til internasjonal suksess

«Wolves Evolve» beskriver bandets opplevelse fra den reisen de har vært med på, noen har kommet til, og noen har falt fra. Ulver var fra starten med på å påvirke en musikksjanger som gikk fra å være en gutteromsgreie til å bli en stor internasjonal suksess. Det fortelles historier om ungdommer fra det ganske land som møtte hverandre, fant tonen og utviklet seg, inspirerte hverandre og skapte miljø og musikk sammen. Vi leser om valgene som ble tatt ved å frigjøre seg fra black metal, mens denne sjangeren faktisk var i ferd med å bli en internasjonal suksess. Om å gå egne veier, og om livet på veien, og det å se publikum i øynene etter mye tid i studio. Her får du som leser svarene på hvem, hva og hvorfor.

Som leser ble jeg inspirert til å høre album og låter som jeg ikke kjente til på forhånd, og det å lytte til disse mens boka fortærtes var en fin opplevelse. Teksten i boka akkompagneres dessuten av mange fine bilder.

«Wolves Evolve» er ikke for alle, men den gir mye til den som er nysgjerrig på Ulvers historie, eller for de som trenger inspirasjon til å tenke nytt, eller til å gå egne veier.

Dette er ikke bare en bok om Ulvers historie, begynnelsen gir også innsyn i oppblomstringen av en ny kultur, og det å tørre å tenke selv og skape nye ting. Videre tar boken oss med i prosessene med å utvikle musikk og bandet forteller åpent om deres egne styrker og svakheter, hva som ligger bak de ulike valgene og hvordan samarbeid har vært nøkkelen til suksess.

Et godt innblikk

I tillegg inneholder boken mengder av musikalske referanser, noen glemte og noen som lever videre. Om du ønsker et innblikk i denne forgangne tiden, eller om du var med selv, og har lyst til å mimre, eller rett og slett er interessert i historien bak dette bandets suksess, så er dette god lesning. Boken ikke leses fra perm til perm, men kan brukes litt som et oppslagsverk, alt ettersom du er interessert i hele eller deler av historien.

«Wolves Evolve» gir et godt innblikk i prosessene rundt de ulike utgivelsene, live opptredener, hvordan de endte opp med å lage filmmusikk, og generelt hvordan veien har blitt til. Du blir godt kjent med personene i bandet og får en dypere forståelse av hva som inspirerer dem og hvordan de tenker.

Min konklusjon er at hvis du er interessert i Ulvers historie, eller generelt er litt over gjennomsnittet musikkinteressert, så er «Wolves Evolve» en bok du bør ha i hylla di. Den er ikke for alle, men den gir mye til den som er nysgjerrig på Ulvers historie, eller for de som trenger inspirasjon til å tenke nytt, eller til å gå egne veier.

Av Lise Schive Henriksen

ANMELDELSE
Handling
6
Språk
10
Underholdningsverdi
8
Forrige artikkelNox Rocks 2020
Neste artikkelUlver som ikke følger flokken
wolves-evolve-ulverForlag: House Of Mythology <br>Utgitt: 28.08.2020