Dans med Ulver

Ulver er ute med nytt album, og med «Flowers of Evil» har Norges mest uforutsigbare band denne gangen levert en ganske så dansbar plate med mørke tekster.

Ulver - Flowers of Evil - BLEZTUlver er vel kanskje noe av det mest uforutsigbare bandet dette landet har fostret. Fra starten i 1993 har utviklingen vært svært spennende å følge. Du vet aldri hva du får. Bandet produserer vakker musikk i mange ulike drakter, noen ganger lettere pompøst, andre ganger veldig mørkt. I det stadiet metamorfosen er på nå, er det faktisk dansbart.

Ulver sin diskografi er et påbegynt livsverk, og det som er spennende er at musikken utvikler seg i takt med folka som lager musikken. Mange kritiserer bandet for ikke å være tro mot én sjanger, men hvorfor skal man absolutt være det? Livet er en reise, og folk er i stadig utvikling. Har du ikke vært med på hele utviklingen og bare hører den første og den siste skiva, så skjønner jeg at du stiller deg tvilende til om det er samme band – og det er det jo ikke heller. Kjernen og essensen er der, men hamskiftet er et faktum.

Det nye albumet «Flowers of Evil» åpner med låta «One Last Dance». Dette passer bra med kontrastene mellom lys og mørke, som man opplever dersom man setter seg inn i tekstene kombinert med musikken. Låta er en fin åpningslåt og teksten må fordøyes, den er inspirert av bibelen, og elementene er hentet fra «Forkynneren» (Kong Salomo). Denne skiva har mange uventede elementer som er snudd på hodet, og jo mer du lytter til dette albumet, jo flere lag vil du finne.

Tydelig elektronisk preg

Lydbildet er ikke så ulikt fra skiva «The Assassination of Julius Cæsar», men med et tydeligere elektronisk preg. Soundet er litt lettere, men tekstene sørger for at Ulvene fortsatt har føttene godt plantet i det mørke landskapet. Denne kombinasjonen av tekst og melodi er svært interessant, jeg vil anbefale alle å lytte til teksten i kombinasjon med det melodiøse. Noen album hører man på, andre album lytter man til. «Flowers of Evil» er et album som vil gi mest til de som lytter. Det er en helhet i låtene og albumet, som åpenbarer seg for de som tar seg tid til å lytte. Den som leter, skal finne.

«Flowers of Evil» er et album som vil gi mest til de som lytter. Det er en helhet i låtene og albumet, som åpenbarer seg for de som tar seg tid til å lytte.

Låt nummer 2, «Russian Doll», har det også blitt produsert en video til. Her fortelles en historie som jeg ikke har fått helt taket på, men det er en fantastisk tekst, og videoen er verdt å se. Her danser en jente i et østblokkmiljø gjennom hele låta, og hun har Coil skrevet på ryggen på skinnjakka, et band som har vært en inspirasjon for Ulvers utvikling. Om vi skal adoptere movsa fra denne videoen ut på dansegulvet er heller usikkert, men en annerledes musikkvideo er det absolutt.

Låt nummer 3, «Machine Guns and Peacock Feathers», er en utrolig catchy låt med en høytsvevende tekst som vil få deg til å bevege kroppen, det er bare å slippe seg løs og danse til dommedag.

Mer enn overfladisk synthpop

Personlig må jeg si at jeg liker dette albumet bedre og bedre jo mer jeg lytter. Ved første lytting, kan man lett la seg villede til å tro at dette er overfladisk synthpop, men det finnes enormt mye spennende her, som dukker opp for den som dukker ned.

Jeg vil ikke gå i fella og analysere alle låtene, dette albumet slukes best med et åpent sinn, og det er fritt for tolkninger i alle retninger. Jeg vil likevel runde av med å si noe om den siste låta på albumet, som heter «A Thousand Cuts». Denne har en bekmørk tekst, og låta har, i likhet med de andre låtene, en dyp kontrast mellom tekst og melodi. Låta begynner med tunge toner, men melodien bygger seg opp i utakt med den dystre fortellingen.

Det finnes ingen fasit på Ulvers univers, her må låtene fordøyes av hvert enkelt individ.

«Flowers of Evil» formidler følelser og dypere tanker og historier, men jeg vil absolutt anbefale å høre albumet igjen og igjen, til du får taket på det. Et historisk dypdykk i tidligere utgivelser vil gi enda større åpenbaringer.

Av Lise Schive Henriksen

Sporliste

1. One Last Dance 
2. Russian Doll 
3. Machine Guns and Peacock Feathers
4. Hour of the Wolf
5. Apocalypse 1993
6. Little Boy
7. Nostalgia
8. A Thousand Cuts

ANMELDELSE
Musikk
7
Tekster
9
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelBlues Pills | «Holy Moly!»
Neste artikkelFixation | «Global Suicide»
ulver-flowers-of-evilLabel: House of Mythology <br>Release: 28.08.2020