Bemerkelsesverdig debut

Tønsberg-bandet Fixation har endelig sluppet sin debut-EP «Global Suicide», som avslører en ambisiøs kvintett med særdeles godt låtskrivertalent.

Fixation - Global Suicide - BLEZTFixation er et band fra Tønsberg, som jeg tilfeldigvis oppdaget på deres hjemmebane i fjor sommer da de varmet opp for selveste The September When i Foynhagen. Man har sett mange supportband av ymse kvalitet opp igjennom årene, men disse unge gutta skilte seg kjapt ut. Ikke bare hadde låtmaterialet noe for seg, men de fremsto også som et veldig bra liveband. Som tidligere medlemmer av Haugarock i Tønsberg, hvor blant andre Kim Ljung fra Seigmen jobber, gjetter jeg på at nettopp Seigmen har vært en av inspirasjonskildene når det gjelder liveopptredener. 

The September When og Fixation er kanskje ikke den beste matchen jeg kan komme på, men de fikk i hvert fall vist seg frem til et helt nytt publikum, undertegnede inkludert, og jeg ble nysgjerrig nok til å følge med på dem i etterkant.

Siden den gang har de blitt snappet opp av Indie Recordings, og nå er de altså endelig ute med sin første EP. Det vil si, de hadde sluppet noen andre låter tidligere, men de er nå ryddet vekk fra Spotify, muligens for å markere «Global Suicide» som deres debut på nytt plateselskap. 

Gode låtskrivere

Fixation blir markedsført som en hybrid av hardrock og metalcore, og blir sammenlignet med band som Bring Me The Horizon og Architects. Men dette må de bare slutte med! Hvis jeg hadde lest Bring Me The Horizon og metalcore i samme setning om et band jeg ikke hadde kjennskap til fra før, hadde jeg neppe giddet å sjekke dem ut en gang. Kanskje er det i håp om å trekke til seg et yngre publikum. Men for meg er dette mer progpop, litt i samme gate som Maraton, og jeg vil heller sammenligne dem med for eksempel Muse og Leprous, dog hakket mer tilgjengelig enn sistnevnte.

Det lover bra for norsk rock at det fins unge band som lager musikk av dette kaliber. 

Det er bra trøkk i åpningslåta «Neurosis», og både denne og «Bloodline» har et massivt lydbilde, hvor sistnevnte kan beskrives som en vellykket miks av Zeromancer, Evergrey og Muse. Jeg digger kontrasten mellom heftig bass og melodiøst keyboard, det gir låtene en god dynamikk. Generelt synes jeg denne EP-en viser et ambisiøst band med særdeles godt låtskrivertalent. Og i Jonas Hansen har Fixation funnet seg en sabla bra frontmann, som synger aldeles strålende – også live.

Vokalen kommer spesielt til sin rett i starten av «Survive», som er den mest catchy låta på EP-en. Den har et særs allsangvennlig hook i refrenget, så denne låta kommer garantert til å bli en suksess live, når vi en gang kan begynne å gå på konserter igjen på normalt vis.

Samfunnsbevisste

Alle disse tre første låtene var sluppet som singler i forkant, dermed var det egentlig bare én ukjent låt da EP-en ble sluppet. Da er det lett å tenke at alle de beste låtene sikkert er sluppet først, men her har de virkelig spart på konfekten. I mine ører er i hvert fall «What We Have Done» det mest spennende bidraget blant disse fire låtene. Denne låta er så tydelig inspirert av Muse, at den nesten kunne vært gitt ut av Muse selv.

Lyrisk viser gutta at de er samfunnsbevisste – låtene tar for seg temaer som klimakrise, politisk urettferdighet og mental helse. Tittelen Global Suicide er hentet fra teksten til «Neurosis», men alle låtene passer inn under dette temaet, spesielt sistelåta. Produksjonen må også nevnes, og kudos gis til Jason Livermore (Rise Against, Carnival Kids) som har mikset og mastret skiva.

Det blir spennende å følge disse gutta videre fremover, jeg gleder meg til å se hva de har å by på på en fullengder, som jeg håper er på trappene. I mellomtiden må noen sørge for at Fixation blir supportband på neste Leprous-turné. Alternativt kan de med fordel teame opp med Maraton for å gjøre noen konserter sammen. Da tror jeg de kan nå ut til flere potensielle fans, i riktigere målgruppe.

Uansett har de levert en knakende god debut, som jeg lett kan anbefale å sjekke ut. Det lover bra for norsk rock at det fins unge band som lager musikk av dette kaliber. Fixation er et band verdt å merke seg!

Av Marianne Lauritzen

Les også: The September When + Fixation @ Foynhagen

Sporliste

1. Neurosis
2. Survive
3. Bloodline
4. What We Have Done

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelUlver | «Flowers of Evil»
Neste artikkelMotorpsycho | «The All Is One»
fixation-global-suicideLabel: Indie Recordings <br>Release: 07.08.2020