Melankolsk og melodiøs norsk americana

Ole Reinert Berg-Olsen, aka Orbo, er kanskje best kjent som frontmann i det nå oppløste bandet Orbo & The Longshots, men har også rukket å få flere soloplater på baken. Seks år etter forgjengeren «Safe & Sound» er han endelig tilbake med en ny fullengder.

Orbo Smoke & Mirrors BLEZTOrbo er en vokalist, gitarist og låtskriver fra Bergen, som har vunnet flere Spellemannpriser både for egne utgivelser og som låtskriver for andre artister. Som musiker er han influert av artister som Bob Dylan, Warren Zevon, John Lennon, Tom Petty og Bruce Springsteen, og det høres godt i musikken hans som er inspirert av både blues og americana. Så også årets utgivelse «Smoke & Mirrors».

Allerede i åpningslåta «Place to Hide» sendes tankene til Tom Petty, spesielt på grunn av vokalen men også det catchy refrenget. «Don’t Shatter a Broken Man» synger Orbo i det mer bluesy andresporet, som følges opp av balladen «She Made a Dream», som gradvis bygger seg opp fra det helt rolige til en mer gospelpreget avslutning ved hjelp av koring. 

Roadtrip med celebre gjester

«Ride on Baby» fester seg lett på hjernen med sitt fengende refreng. På denne låta får Orbo hjelp av trommis Steve Ferrone fra Tom Petty & The Heartbreakers, og «Ride on Baby» minner om noe Tom Petty selv kunne gitt ut.  

«Jeg har alltid vært en stor fan av Tom Petty og klassisk, amerikansk og britisk rock’n’roll. Jeg møtte Steve Ferrone og bandet i New York for en del år siden og har blitt gode venner med Steve. Det var fantastisk å jobbe med ham, det gav låten en helt egen feel som gjør den til en perfekt roadtrip-sang med passe mye heartbreak,» sier Orbo i en pressemelding.

Hvis du liker noen av ovennevnte inspirasjonskilder vil du garantert finne noen favoritter på denne plata.

«Wish I Could Call You Tonight» følger litt i samme spor, bare hakket roligere, mens tittelsporet «Smoke & Mirrors» er en duett med den irske bluesartisten Gráinne Duffy. De har skrevet låta sammen, stemmene deres kler hverandre godt, og Orbo har selv omtalt henne som Irlands svar på Sheryl Crow.

Liv og død

«Fine» ble sluppet som singel i fjor sommer, og endte opp som en av fjorårets beste låter for undertegnede. Låta ble skrevet etter en samtale om liv og død med Sir David Attenborough, og teksten bærer preg av Orbos funderinger over hvilken situasjon han vil befinne seg i den dagen han dør, noe som gir låta en ekstra melankolsk nerve. Melodisk er låta relativt «enkel», med en fin melodi uten store hooks – her er det ikke mye av teksten som gjentas flere ganger – men låta drives likevel fremover av den mørke historiefortellingen som trigger nysgjerrigheten, ved hjelp av strofer som «Will it be tomorrow or somewhere down the line? Will I get so sick that I’ll tell everyone I’m fine? Will it sneak up gently or suddenly attack?» og «Will my children be there or be completely unaware?»

«This Is Our Highway» er en mer typisk Orbo-låt, som etterfølges av den rytmiske «Here She Comes» som får deg til å tenke på ville dyr i galopp. «Wherever I Go» ligner en hybrid av John Lennon og Ed Sheeran, og innehar platas lystigste melodi. Låta skiller seg dessuten litt fra resten med et mer moderne og elektronisk uttrykk. 

Plata rundes av med «Road to Riches», en låt som ble gitt ut allerede i 2018, sammen med en musikkvideo satt sammen av hundrevis av klipp fra videoer de fikk tilsendt fra 25 forskjellige land. Låta har en fengende melodi, og siden den handler om bedre tider er den vel så aktuell i dag som da den først ble utgitt.

Sjekk ut «Smoke & Mirrors» hvis du liker noen av ovennevnte inspirasjonskilder, da vil du garantert finne noen favoritter på denne plata.

Av Marianne Lauritzen

Les også: Orbo @ StereoSessions

Sporliste

1. Place to Hide
2. Don’t Shatter a Broken Man
3. She Made a Dream
4. Ride on Baby
5. Wish I Could Call You Tonight
6. Smoke & Mirrors
7. Fine
8. This Is Our Highway
9. Here She Comes
10. Wherever I Go
11. Road to Riches

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelWitchcraft | «Black Metal»
Neste artikkelKari Rueslåtten | «Sørgekåpe»
orbo-smoke-mirrorsLabel: Grappa Musikkforlag <br>Release: 24.04.2020