En verdig jubileumsplate

Etter 30 år som et av Norges største rockeband gir CC Cowboys ut sitt 12. studioalbum for å markere jubileet, og med «Elsket for alltid» leverer de nok en solid plate.

CC Cowboys - Elsket for alltid - BLEZTI 2019 tok CC Cowboys en pause fra turnélivet, for første gang på 17 år, og hvileåret har resultert i flere nye utgivelser for å markere jubileumsåret 2020, hvor de feirer at det er 30 år siden de ga ut sin debutplate «Blodsbrødre». Tidligere i år ga de ut en grandios jubileumsboks med alle sine tidligere utgivelser i remastret utgave, samt det nye livealbumet «Athletic Sound Live-Session». Og ikke nok med det, nå er de også klare med det splitter nye studioalbumet «Elsket for alltid», det 12. i rekken siden 1990.

Allerede fra første singel har CC Cowboys vært med på å skape norsk musikkhistorie. Debutplata inneholdt store hits som «Harry», «Død manns blues», «Vill, vakker & våt», «Syndere i sommersol» og «Blodsbrødre», og suksessen fortsatte med låter som «Barnehjemmet Johnny Johnny» og «Tigergutt», og i senere tid publikumsfavoritten «Kanskje du behøver noen». Hadde CC Cowboys debutert på 80-tallet hadde de muligens blitt en av de fire store i norsk rock, men selv om de ufortjent havnet litt på sidelinjen vil jeg påstå at de er ett av de norske rockebandene som har levert jevnest i løpet av sin 30 år lange karriere. Dersom dine favoritter er «Harry» og «Tigergutt» er du kanskje ikke enig, for det er ikke til å stikke under en stol at blodsbrødrene fra Fredrikstad låter hakket roligere i disse dager. Men fortsatt er den gode melodien og tekstene essensielle i CC Cowboys’ låter.

Stemningsfullt

Det er bare to år siden deres forrige fullengder «Perfekt normal» ble sluppet, og nå har altså de produktive østfoldingene 10 nye låter å by på. Det nye albumet er spilt inn i samme studio som deres tre første plater, Athletic Sound i Halden. Frontmann Magnus Grønneberg har skrevet alt av tekster og musikk, og han har også produsert plata sammen med sine bandkollegaer Kyrre Fritzner (perkusjon) og Jørn Christensen (gitar).

Albumet åpner med tittelsporet «Elsket for alltid», som har platas vakreste arrangement og en melodi som kommer til å gå rett hjem hos livepublikummet. Hanna-Maria Grønneberg, Embla Åslein Christensen og Maria Mo Grude bidrar med koring som gir låta et nesten alveaktig preg. Åpningssporet setter dermed kjapt stemningen for resten av albumet.

Fortsatt er den gode melodien og tekstene essensielle i CC Cowboys’ låter.

Den koselige stemningen fortsetter i «Våre liv». «Du som kjenner til mitt indre, Når du ser på våre liv, Ville du valgt meg en gang til,» spør Grønneberg, akkompagnert av en hyggelig melodi.

«Kom deg løs» var første singel som ble sluppet midt i lockdown i mars. Et naturlig singelvalg, da denne «gladlåta» garantert tilfredsstiller kjernefansen. En klassisk CC Cowboys-låt, med det fengende refrenget «Kom deg løs slipp deg fri», som publikum garantert vil synge av full hals på konserter. Selv om det er en uptempo låt er ikke teksten like lystig, der den handler om hvor mye skade feil ord kan gjøre, og at det er viktig å heve seg over det og komme seg videre.

Dyktig ordsmed

«Vår tid er nå» er en låt i kjent CC Cowboys-stil. Kanskje er det derfor den opplevdes litt anonym ved første lytt, men til gjengjeld har den vokst betraktelig, og står nå ut som en av de mest karakteristiske låtene på skiva. 

«Du er et funn» har jeg allerede rukket å høre på et par solokonserter med Magnus Grønneberg det siste året, og låta er helt klart en av mine favoritter fra årets utgivelse. «Du er et funn, jeg heldigvis fant,» synges det i en av platas fineste tekster. Grønneberg får altfor lite kred som tekstforfatter, og dette albumet beviser nok en gang at han er en dyktig ordsmed. Men denne låta burde selvfølgelig heller hatt den noe mer poetiske tittelen «Perler av glass». 

Dette er en varm plate preget av kjærlighet – perfekt for kalde og mørke høstkvelder.

«Du får meg høy» er skivas mest rocka innslag, like fullt er den ikke den mest spennende låta jeg har hørt av CC Cowboys. «Det er så tomt når du er borte» er i mine ører platas svakeste spor, men det er kanskje fordi jeg hører noen dansbandgitarer her, som vekker litt dårlige assosiasjoner hos meg.

Da står det bedre til med «Natten vi snakket om alt». Denne låta er visstnok inspirert av et oljemaleri av Sverre Bjertnæs ved samme navn. «Natten er et annet liv, En annen verden og en annen tid, Solen går ned over død og liv igjen,» synger Grønneberg i denne typiske CC Cowboys-låta som sender tankene tilbake til fjerne ungdomsnetter.

En varm plate

«Alt det der jeg ikke er» er skivas blues- og jazzalibi, i hvert fall nok til at første gang jeg hørte introen lurte jeg på om iTunes plutselig hadde hoppet over på Thomas Dybdahl. Digge gitarer og snedig keyboard preger denne deilige høstlåta, som stadig vokser.

«Karantene og forbud med tapre smil, Det er kjærlighet i koronaens tid,» synger Magnus Grønneberg i avslutningssporet «Nå tar vi vare på hverandre». Denne var de kjappe med å lage etter lockdown, og den ble sluppet som en koronalåt allerede i april, til inntekt for Frelsesarmeen. En fin måte å runde av albumet på.

Kort oppsummert har CC Cowboys levert en jubileumsplate de kan være stolte av. Dette er en varm plate preget av kjærlighet – perfekt for kalde og mørke høstkvelder.

Den store jubileumsturneen de hadde planlagt i år satte en verdensomspennende pandemi stopper for, men som plaster på såret kommer de til å livestreame releasepartyet sitt på Facebook på utgivelsesdagen. Her kommer de til å spille det nye albumet i sin helhet. Tune in!

Av Marianne Lauritzen

Sporliste

1. Elsket for alltid
2. Våre liv
3. Kom deg løs
4. Vår tid er nå
5. Du er et funn
6. Du får meg høy
7. Det er så tomt når du er borte
8. Natten vi snakket om alt
9. Alt det der
10. Nå tar vi vare på hverandre

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelLedfoot & Ronni Le Tekrø | «A Death Divine»
Neste artikkelAmaranthe | «Manifest»
cc-cowboys-elsket-for-alltidLabel: Drabant Music <br>Release: 02.10.2020