Ambisiøst, variert og filmatisk

I løpet av sin lange og turbulente karriere har Nightwish bevist gang på gang at de er kongene og dronningene av symfonisk metall. Nå er de aktuelle med sitt niende album, men beholder de tronen med «Human. :II: Nature.»?

Nightwish Human. II Nature. BLEZTNightwish sin nye plate «Human. :II: Nature.» er bandets niende studioalbum, og deres andre skive med Floor Jansen som vokalist. Stemmen til Jansen, som forrige skive «Endless Forms Most Beautiful» utnyttet svært dårlig, er helt fantastisk her, og det er mer tydelig enn noensinne at hun hører hjemme i Nightwish.

Alle låtene er unike, noe de to singlene «Noise» og «Harvest» viser svært godt. Sistnevnte har nesten kun Troy Donockley på vokal, og kan høres ut som en corny og feelgood Disney-låt, i alle fall frem til det tøffe instrumentale partiet mot slutten. Hver låt byr på ett nytt element, som «Tribal» med de svært primære brølene og trommene.

Nightwish har alltid forsøkt å strekke seg videre og utvikle lyden sin ved hver utgivelse, og «Human. :II: Nature.» er intet unntak. Det er mye variasjon i strukturene for hver låt, noe som gir et stort inntrykk av variasjon og man sitter igjen med et lite repeterende lydbilde. Dette gjør også at låtene er temmelig uforutsigbare, og med unntak av singlene kan det være ganske vanskelig å komme seg tett innpå låtene med det første.

Filmatiske komposisjoner

Man kan også høre at Tuomas Holopainen stadig henter mer inspirasjon fra verdenskjente komponister – for eksempel er «Noise» mistenkelig lik introen til «Game of Thrones» av Ramin Djawadi. Den nydelige og drømmeaktige «Pan» har definitivt elementer fra Hans Zimmer, spesielt soundtracket til «Pirates of the Caribbean». Med denne utviklingen tror jeg bare det er et spørsmål om tid før Tuomas scorer en storfilm eller serie.

«Endlessness» er siste spor i første halvdel, og byr på Marco Hietalas fantastiske vokal. Han har ofte vært backing-vokalist opp gjennom årene, men en sjelden gang iblant får han skinne slik som i denne episke låten. Den er langtrukken, variert, tragisk og bare helt nydelig – akkurat slik Nightwish skal være.

Med ambisiøse, varierte og grandiose låter viser Nightwish at de langt ifra er ferdige med å by på sine nydelige kunstverk.

«Human. :II: Nature.» er et todelt album, der første del består av 9 fulle låter. Andre del består av 8 spor som utgjør den mer enn 30 minutter lange «All the Works of Nature Which Adorn the World». Konseptet er svært ambisiøst og temmelig tøft i seg selv, men er i lengden ganske underhvelmende. Visse deler er aldeles nydelige for det de er, men jeg hadde ønsket meg noe mer bombastisk som «The Greatest Show on Earth», det 20 minutter lange avslutningsporet på forrige skive. «All the Works of Nature Which Adorn the World» er fremdeles fantastisk komponert og er et svært imponerende kunstverk, som nok kommer til å vokse på meg, og andre lyttere, etter som tiden går.

For lite vokal

«Human. :II: Nature.» er til syvende og sist temmelig fantastisk. Dette er muligens det minst heavy vi har hørt fra bandet, noe som gjør at albumet aldri helt når den høyden jeg forventer av Nightwish. Man sitter igjen med inntrykket av at noe mangler. Det er derimot veldig behagelig og beroligende å høre på. Den uendelige variasjonen og uforutsigbarheten er velkommen, selv om det kan gjøre det litt vanskelig å få satt seg inn i låtene og sunget med, utenom de to singlene.

Man trenger garantert mer enn bare en gjennomgang for å forstå hva Nightwish har prøvd seg på her. «All the Works of Nature Which Adorn the World» er et meget imponerende og ambisiøst kunstverk som dessverre ikke føles helt komplett. Jeg savner virkelig Floor sin vokal i denne 30 minutter lange «låten». Det er også et generelt problem med albumets helhet – mengden av Floor Jansens vokal er skammelig. Her har vi muligens en av tidenes flotteste stemmer, så får vi bare høre henne på syv av ni låter! Som nevnt tidligere, er jeg svært fornøyd med bruken av rekkevidden på stemmen hennes her, i motsetning til på «Endless Forms Most Beautiful», der hun hørtes mye flatere og kjedeligere ut. Jeg tviler derimot ikke på at hun kommer til å høres helt fantastisk ut på scenen på den kommende turneen, og jeg håper virkelig vi får høre en del av de nye låtene som garantert vil være enda bedre live.

Til tross for at det kan bli litt rotete til tider, så viser «Human. :II: Nature.» med ambisiøse, varierte og grandiose låter at Nightwish langt ifra er ferdig med å by på sine nydelige kunstverk.

Av Adrian Øien

Sporliste

1. Music
2. Noise
3. Shoemaker
4. Harvest
5. Pan 
6. How’s The Heart 
7. Procession
8. Tribal 
9. Endlessness 
All The Works Of Nature Which Adorn The World:
10. Vista 
11. The Blue 
12. The Green 
13. Moors 
14. Aurorae 
15. Quiet As The Snow 
16. Anthropocene 
17. Ad Astra 

ANMELDELSE
Musikk
7
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelVideopremiere: Manes | «Young Skeleton»
Neste artikkelThe Dogs vs Oslo Ess @ Oslo Rooftop Stream
nightwish-human-natureLabel: Nuclear Blast <br>Release: 10.04.2020