Ingen fallgruver i Leprous’ nye terreng

«Pitfalls» er det sjette studioalbumet i rekken av fantastiske plater fra de norske proggigantene i Leprous, og det er også deres mest moderne.

Leprous Pitfalls BLEZTLeter du etter en ny «Bilateral» med harsk vokal og ekstreme virtuose intrumentale pauser, må du leter lenger. «Pitfalls» er langt unna gitarrunking og er heller et mesterverk med melankolske og fengende låter.

Første låt, og første singel, «Below» samler alle elementene som gjør «Pitfalls» til en av deres beste plater. Den starter rolig med fokus på Einar Solbergs angeliske vokal over en nifs synthmelodi og hjerteskjærende tekster. «Every single tear i’m hiding / Every little childhood memory, I bury», synger Solberg før det bombastiske refrenget. Hva trommene gjør etter refrenget er meget imponerende av Baard Kolstad. Først følger han den mektige og langsomme gitarlinjen, før han spiller et smakfullt fill, for så å gå over i noe som hører mer hjemme i en Stevie Wonder-låt enn en signert Steven Wilson. Låten bygger og bygger, og blir mektigere og mektigere.

Funky og forførende

«I Lose Hope» er neste på sporlisten. Den har en funky, men urovekkende instrumental under en vokal som til tider høres ut som om den kunne passet inn i en veldig bra poplåt og og andre ganger minner mer om Thom Yorke fra Radiohead.

«Observe the Train» høres ut som noe som kunne passet rett inn på «Deadwing» av Porcupine Tree. Keyboardmelodien under verset i denne låten høres både glad og trist ut til samme tid. Refrengene er aldri store, men forblir ikke like minimal som på versene. Det er nydelige melodier som fastsetter seg i hodet på enkelt vis. «By My Throne» ligner litt på «I Lose Hope», der den spiller funky trommer med en ellers melankolsk instrumental.

«Pitfalls» er langt unna gitarrunking og er heller et mesterverk med melankolske og fengende låter.

«Alleviate» er perfekt sekvensert i midten av albumet der den står som en av Leprous sine beste låter. På under 4 minutter er den platens korteste låt, men den feiler ikke med å gi bakoversveis. Første halvdel av låten er forførende, fylt med sterke melodier og frampek til at noe ekstraordinært snart skal skje. Solbergs vokalfremføring på andre refrenget er intet mindre enn dødsbra. Den bygger først på melodien fra forrige refreng, med å få instrumentene til dynamisk å bygge seg opp under vokalen, før Solberg når helt ekstreme, høye noter med mer kraft enn noen gang. Utførelsen er plettfri og fortryllende.

«I have been here before», synger Solberg før et mer rocka refreng i «At the Bottom». Gitarene er skikkelig skrikende og bassen er stor og tung på refrenget, og løser spenningen som skjer i versene. Strykere tilsetter farger som løfter den intrumental bridgen til å gjøre denne låten til nok et høydepunkt på platen.

Imponerende og moden plate

Siste singel «Distant Bell» står ikke ut noe særlig på platen. Den starter som en treg ballade som blir pyntet på av Solbergs vokal. Det er først etter rundt 5 minutter, når det kommer inn dottet gitar og fengende trommer, at låten står ut. Straks etter blir låten veldig stor med «oh-ing» og en gitar som er helt fremme i mixen.

«Foreigner» er platens store rocker. Den er inn og ut på 3 minutter og 52 sekunder. Giataren høres ut som om den har noen oktav eller orgeleffekter på seg, og passer ganske kult inn med de bombastiske trommene. «It’s a fight to stay alive / It’s a fight against myself», synger Solberg i denne hardt-treffende rockelåten. Den siste strofen med «myself» er det jammen mye kraft i.

«The Sky Is Red» er siste låt på albumet, og er den som minner mest om deres tidligere verk. Den er komplisert rytmisk, 11 minutter lang og et prima eksempel på progrocken de ikke har vært like hyppige til å flekse med tidligere på denne platen. Den er ganske «by the numbers» prog, men er garantert velkommen hos fansen.

«Pitfalls» er en imponerende og moden plate og fortsetter Leprous sin rekke med spennende plater.

Av Mathias Bergfjord

Sporliste

1. Below
2. I Lose Hope
3. Observe The Train
4. By My Throne
5. Alleviate
6. At The Bottom
7. Distant Bells
8. Foreigner
9. The Sky Is Red

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelserelse & Produksjon
9
Forrige artikkelHonningbarna @ USF Verftet, Bergen
Neste artikkelAlcest | «Spiritual Instinct»
leprous-pitfallsLabel: InsideOut Music <br>Release: 25.10.2019