Lite fyrig In Flames

Svenske In Flames er aktuelle med sitt trettende studioalbum «I, The Mask». Det heter seg at man ikke skal dømme en plate etter dens cover, men i dette tilfellet er det kanskje lov?

Moderne In Flames-skiver er et merkelig fenomen å ta for seg. Det melodiøse er der ennå, visse death-metal-elementer er der ennå, men den originale sjelen til In Flames er fraværende. Ut ifra singlene alene så var det lite håp for bandets trettende skive, men man skal ikke dømme en bok på dens omslag. Eller, vel, i dette tilfellet så er bokstavelig talt omslaget til albumet svært uinspirert og vekker nøyaktig null interesse til tross for at Jesterhead er tilbake i form.

«I, The Mask» starter relativt sterkt med «Voices», som holder seg temmelig sterkt gjennom hele låten. Refrenget utnytter Fridéns klare vokaler på den beste måten som passer til In Flames. Mitt håp for albumet har blusset opp i løpet av åpningslåten, men blir fort slukket av tittellåten som følger direkte etter. Refrenget består igjen av klare vokaler, denne gangen på det kjedeligste viset. «Who am I? So many faces», synger Fridén, og man kan ikke annet enn å lure på om det refereres til In Flames’ mange stiler og versjoner som bandet har vært innom de siste årene. Growlingen og de hardere partiene er heller ikke særlig inspirerte i tittellåten, men det tar seg heldigvis opp igjen ved neste låt «Call My Name», som også er blant de bedre sangene på skiven.

Rotete og kjedelig
«Follow Me» er en følelsesladd melodisk ballade som hadde passet inn som en pustepause om resten av albumet var hardere – det er absolutt en nydelig låt. Refrenget er enda et eksempel på Fridéns fantastiske klare vokaler, så lenge de blir brukt riktig. Platas andre singel «(This Is Our) House» er fengende, men dessverre like dårlig i sammenheng med skivens helhet som den var som singel. Refrenget er noe pent i sin egen kategori, men resten av låten er så rotete og kjedelig at det ikke er morsomt engang. Med unntak av den absurde robotstemmen som avbryter stadig vekk, og får meg til å små-le litt hver gang jeg hører låten.

En variert og til tider svært fengende skive med lave nedturer, men dessverre ikke særlig høye høydepunkter.

«In This Life» er det desidert laveste punktet på skiven. Den starter relativt sterkt med et melodiøst riff og holder seg helt grei frem til refrenget, som høres ut som det nyeste fra Imagine Dragons. Resten av albumet holder seg relativt rolig, med unntak av den siste singelen «Burn». En temmelig hard låt, men meget repeterende. Avslutningslåtene er blant de bedre på skiva, selv om de streifer langt unna det In Flames er kjent for. «All The Pain» bygger sakte opp til et pent og følelsesladd refreng, mens «Stay With Me» bygger videre på de følelsene, med en nydelig akustisk avslutning, på en variert skive fra In Flames.

Lave nedturer og ikke særlig høye høydepunkter
Jeg sitter generelt igjen med negative følelser, men samtidig kan jeg ikke la være å være interessert i hvordan In Flames vil bygge videre på sjangeren sin. Da man trodde at «Battles» var slik de hadde funnet sin moderne tone, så slipper de oppfølgeren som er ett steg videre. Det har vært tydelig i noen år nå at In Flames ikke lenger er fakkelbærerne til svensk melodic death metal, men trenger de å være det? Vi har allerede fått en nært perfekt skive i sjangeren i år fra Soilwork, så det er bare på sin plass at In Flames skal få løftet vekta av skuldrene og kjøre sin egen stil. Til manges fortvilelse, selvsagt.

I lengden er bandets trettende skive noe anstrengende å høre på, og man sitter ikke igjen med én låt som virkelig har gjort inntrykk. Låttitlene er uinspirerte og en anelse edgy, i likhet med tematikken og tekstene selv. Produksjonen er derimot svært bra gjennomført, og alle i bandet får skinne i sin egen bane. Vokalen til Fridén er definitivt på topp, growling eller ei. «I, The Mask» er en variert og til tider svært fengende skive med lave nedturer, men dessverre ikke særlig høye høydepunkter.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. Voices
2. I, The Mask
3. Call My Name
4. I Am Above
5. Follow Me
6. (This Is Our) House
7. We Will Remember
8. In This Life
9. Burn
10. Deep Inside
11. All The Pain
12. Stay With Me

ANMELDELSE
Musikk
4
Tekster
5
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelHaken @ John Dee, Oslo
Neste artikkelLeprous + Maraton @ Union Scene, Drammen
in-flames-i-the-maskLabel: Nuclear Blast <br>Release: 01.03.2019