De svenske melodic death metal-titanene Soilwork returnerer endelig med sitt ellevte album «Verkligheten».

Soilwork har alltid vært et band tro til seg selv og sin sjanger, men etter at to langtidsmedlemmer har sluttet i bandet siden forrige skive så var det usikkert hvordan fortsettelsen kom til å bli. Heldigvis er det svært tydelig at det er ingenting å frykte.

Tittellåten, «Verkligheten», starter skiva som en langsom og oppbyggende instrumental låt, bestående hovedsakelig av piano. Selv om låten er kort klarer den likevel å bygge opp en atmosfære som får en til å undre seg over hva som kommer videre.

Vi blir godt tatt imot av skivas første singel, «Arrival». En 180-graders vending fra introen, med en melodiøs gitaråpning og dundrende trommer. Björn Strid beviser umiddelbart at vokalen er på topp. Den andre av tre singler, «Full Moon Shoals», starter med en rolig intro før den brytes av med et heavy og rytmisk gitarriff. Videre får vi høre Björns klare vokal på sitt beste i denne låten, både under versene og i det svært melodiøse refrenget. Kombinert med taktisk plassert growling blir dette en av platas mest varierte og kreative sanger. Låten rundes av med en reprise av introen, som gir den et svært godt helhetsinntrykk og gjør at den står veldig godt på egne bein.

«The Nurturing Glance» åpnes med en myk akustisk melodi som fort bryter over til en tyngre gitar- og trommebasert intro. En svært rytmisk og tung låt som umiddelbart gir meg lyst til å headbange og trampe med beina for harde livet. Versene er det sterkeste i låten, men varer dessverre ikke lenge nok og blir overkjørt av pre-refrenget som er det svakeste ved låten.

Cirka halvveis gjennom plata er det svært tydelig at Soilwork er på riktig spor. «Verkligheten» pumper ut låt etter låt der ingen høres like ut, selv om de fremdeles er av lik kvalitet. Det er likevel ikke før den siste singelen, «Stålfågel», at ting virkelig tar av. Da jeg først hørte denne låten så satte den seg umiddelbart. Dette er enda en låt som bygger seg opp relativt sakte med en gitar- og trommebasert intro, før første vers setter inn med skikkelig avhengighetsskapende rytme og tempo. Refrenget er noe uinspirert sammenlignet med resten, men det funker fremdeles utrolig godt sammen.

Man kan nesten si at «Verkligheten» er et realt slag i trynet, noe jo virkeligheten ofte er.

«Witan» er enda et høydepunkt på Soilworks ellevte skive, med en fantastisk åpning etterfulgt av growling og et nydelig og oppbyggende pre-refreng. Refrenget i seg selv er helt fantastisk, med en unik og nesten melankolsk baktone som gjør dette til en av de beste låtene «Verkligheten» har å tilby.

I likhet med «Witan» så blir vi møtt med enda et høydepunkt i «The Ageless Whisper». Låten åpnes med en melodiøs og følelsesladd gitarsolo, før vi får ett av skivas feteste vers. Her er det tydelige likheter med tidligere In Flames, og mye tyder på at det er Soilwork som bærer melodic death metal-fakkelen videre i moderne tider.

Noe bandet virkelig har klart på denne skiva er minneverdige introer og vers. «Needles And Kin» beviser dette bare enda sterkere, med enda en følelsesladd intro. Amorphis-vokalist Tomi Joutsen gjester denne låten med fantastisk growling, som gjør den til en flott oppvarming til den kommende Soilwork og Amorphis co-headline turneen, som legger turen innom Rockefeller 16. januar. Dette er dessverre enda en låt der refrenget er noe kjedelig sammenlignet med resten av låten, men det blir fremdeles reddet av nydelige baktoner og gitarriff, samt låtens helhet.

«Verkligheten» avsluttes med «You Aquiver», en passende slutt på et svært solid album. Igjen en meget melodiøs og kreativ låt, med mye variasjon som passer godt sammen. Variasjon er noe som for øvrig går igjen på plata. Og enda tydeligere; variasjon som kommer overens. Soilwork klarer virkelig å perfeksjonere byttet mellom growling og clean vokal, som er et svært viktig punkt for band i denne sjangeren.

Jeg kunne ikke bedt om en bedre start på musikkåret 2019. «Verkligheten» har lagt lista for de neste 12 måneden vanvittig høy, til tross for noen litt kjedelige refreng og repeterende detaljer. Albumet består av låt på låt som er singel-verdig, og de står bare enda sterkere sammen i skivas helhet. Med høydepunkter som «Stålfågel», «Witan», «The Ageless Whisper»og «You Aquiver» kan jeg allede se for meg «Verkligheten» på årets topplister.

Alle låtene har sin egen identitet, og med dette føler man ikke at man hører det samme om og om igjen, slik mange lignende band kan gi uttrykk for. Soilwork har virkelig mestret sin sjanger, samtidig som de er nyskapende og holder seg ferske. Da man tror man har skjønt hvordan en sang kommer til å låte tar den plutselig en helt annen retning, og det funker så utrolig godt. Samtidig som skiva er veldig melodiøs og har melankolske undertoner er fremdeles death metal-røttene på plass med brutale riff og growling, kombinert med tunge trommer og rytmer.

Man kan nesten si at «Verkligheten» er et realt slag i trynet, noe jo virkeligheten ofte er.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Despoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When The Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back In Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles And Kin
12. You Aquiver

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelSpidergawd | «V»
Neste artikkelUkens vintips: Most Wanted Pinot Noir
soilwork-verklighetenLabel: Nuclear Blast <br>Release: 11.01.2019