Endelig er de tilbake!

In Flames slipper i disse dager sitt fjortende studioalbum Foregone. En plate som viser at svenskene virkelig har funnet igjen både formen og sounden. 

Av Knut Egil Aure Nilsen

Platecover - In Flames - ForegoneVi har vært på litt av en reise, In Flames og jeg. Bandet som var helt sentrale i å utvikle den sagnomsuste Göteborg-sounden på 1990-tallet, gjerne kalt for melodic death metal, har i mange år vært blant mine absolutte favoritter. Derimot har bandets to siste utgivelser, Battles (2016) og I, The Mask (2019), vært store skuffelser. Disse albumene har vært altfor mye melodic og altfor lite death metal.

Derfor er det en enorm glede å kunne annonsere at In Flames er tilbake!

Gitarer på høyt nivå

Etter at en behagelig, men noe fantasiløs, akustisk intro har satt stemningen, tenner bandet på alle plugger med de to singlene “State of Slow Decay” og “Meet Your Maker”. Særlig sistnevnte viser bandet på sitt beste. Her er det illsinte og brutale vers, ispedd deilige gitarpartier og et latterlig fengende refreng. Et deilig breakdown med dobbelbass gjør heller ingenting.

Alt av gitarer på denne plata er generelt på et vilt høyt nivå. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at bandet nyter svært godt av å ha fått med seg Chris Broderick, som mange vil huske fra hans tid i Megadeth, inn i studio. I tospann med veteranen Björn Gelotte byr han på en endeløs rekke gode riff, soloer og melodilinjer.

det er god sjanse for at alle de fem singlene går inn som klassikere i bandets etter hvert fyldige katalog.

Vokalist Anders Fridén er også i storform, selv etter å ha growla i nesten 30 år. Et ypperlig eksempel er “Foregone Pt. 2”, hvor Fridén får brukt hele spennvidden i stemmen.

Funnet formen

Det er liten tvil om at In Flames det siste tiåret har fremstått famlende og til tider lite inspirert. Halvveis gjennom Foregone fremstår det derimot som om de virkelig har funnet formen, og ikke minst sin sound, igjen. De lener seg fremdeles tidvis mer mot metalcore enn den klassiske Göteborg-sounden, men det er helt naturlig at et band som slapp sin første skive i 1994 moderniserer sitt musikalske uttrykk.

In Flames er likevel ikke helt friskmeldt. Spor som “Pure Light of Mind” og “End the Transmission” må finne seg i å få et umiddelbart stempel som fyllmateriale. Her finner vi også kimen til mitt største ankepunkt; fem av de aller beste låtene på albumet er allerede utgitt som singler. Da blir det naturligvis ikke like spennende å sette seg ned med hele plata. Selvfølgelig er det ikke noe gærent i å gi ut sterke singler, men fem er et litt voldsomt antall.

De platene In Flames leverte på 1990- og tidlig 2000-tall vil de nok aldri klare å leve opp til igjen, men jeg vil tørre å påstå at Foregone ikke er langt unna.

Siste halvdel når aldri helt opp til den latterlig gode starten på skiva, men trekkes likevel kraftig opp av platas kanskje aller sterkeste spor, “The Great Deceiver”. Makan til kraftsalve! Den har alle ingrediensene en god metallåt trenger, og kunne likesågodt vært med på Colony (1999). “In the Dark” er et annet sterkt spor.

Fremtidige klassikere

Foregone preges også av et godt gjennomarbeidet tema, snedig sydd sammen av tittelen på første og siste spor. I tillegg holder tekstene et høyt nivå, og handler i stor grad om hvor forjævlig verden fremstår for tiden; med pandemi, krig og det som verre er. Bare hør her fra “The Great Deceiver”:

Back to reality once again / A two-year break to reset our brains / But times are changing for the worse / We are doomed, we are cursed

Totalproduktet er noe ujevnt, men det er mer enn nok materiale her til at plata som helhet holder et høyt nivå. Ikke minst er det god sjanse for at alle de fem singlene går inn som klassikere i bandets etter hvert fyldige katalog.

De platene In Flames leverte på 1990- og tidlig 2000-tall vil de nok aldri klare å leve opp til igjen, men jeg vil tørre å påstå at Foregone ikke er langt unna.

Med færre singler og litt mindre fyllmateriale hadde vi snust på toppkarakter her.

Sporliste

 1. The Beginning of All Things That Will End
 2. State of Slow Decay
 3. Meet Your Maker
 4. Bleeding Out
 5. Foregone Pt. 1
 6. Foregone Pt. 2
 7. Pure Light of Mind
 8. The Great Deceiver
 9. In the Dark
 10. A Dialogue in b Flat Minor
 11. Cynosure
 12. End the Transmission
ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelIn Flames om nytt og mørkt materiale
Neste artikkelSpidergawd @ Rockefeller, Oslo
in-flames-foregoneLabel: Nuclear Blast <br>Release: 10.02.2023