Atypisk black metal

Helheim er et av de mer unike og eksperimentelle band på dagens norske black metal-scene. Bandet, der alle medlemmene har vikinginspirerte navn, har holdt på i hele 27 år og fortsetter å gi ut musikk som stadig utvikler seg og de prøver nye retninger.

Vi blir tatt mykt imot av en 8 minutter lang progressiv tittellåt som minner om moderne Enslaved, før «Kaldr» tar oss med videre på skikkelig Helheim-vis med øredøvende trommer. Låten blander tradisjonell, røff black metal-vokal med klar vokal på skikkelig bergensk.

Rundt tredje låt, «Hagla», er det svært tydelig at «Rignir» ikke er et typisk black metal-album, kanskje ikke engang et typisk Helheim-album. Det progressive og rolige aspektet er mer sentralt denne gangen, med lange sekvenser der du drømmer deg bort før du brått blir revet tilbake av dystre toner. Noen av disse sekvensene kan bli en tanke livløse til tider, men til syvende og sist er det svært godt gjennomført og det skaper en interessant kontrast til de mer brutale partiene.

Et pent sammensatt verk, men en tanke livløst og repetitivt.

Da «landawarijaR» har vært blant mine favorittskiver innen sjangeren de siste årene ville jeg virkelig at «Rignir» skulle være av samme kaliber. Skiven mangler den piffen som den foregående hadde, altså minneverdige melodier og riff, samt en viss intensitet. Mangelen på disse virkemidlene er åpenbart hensikten og dermed funker det i noen tilfeller, eksempelvis tittellåten som er aldeles nydelig.

Dessverre opptrer ikke «Rignir» som noe særlig annet enn en utvannet Enslaved-skive. De gode melodiøse partene er vakre, men utenom det når den ingen særlige høyder. De hardere partiene, som fremdeles er tilstede, genererer ikke særlig interesse annet enn kontrasten de skaper med det rolige aspektet. Det er heller ingen låter som stikker seg særlig ut og som gjør inntrykk, slik for eksempel «Baklengs mot Intet» gjorde på den foregående skiva.

«Rignir» er et pent sammensatt verk av mye gode ideer og melodier, men det endelige produktet blir en tanke livløst og repetitivt.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. Rignir
2. Kaldr
3. Hagl
4. Snjóva
5. Ísuð
6. Vindarblástr
7. Stormviðri
8. Vetrarmegin

ANMELDELSE
Musikk
4
Tekster
6
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelNecrophobic + Nordjevel @ John Dee, Oslo
Neste artikkelProp(p) i prosessen for Maraton
helheim-rignirLabel: Dark Essence Records <br>Release: 26.04.2019