Tilbake til tyngre røtter

Drøye to år etter forrige utgivelse «Avatar Country» er svenske Avatar tilbake med den hakket hvassere «Hunter Gatherer».

Avatar - Hunter Gatherer - BLEZTVi er ikke i Avatar Country lenger. Det var klinkende klart fra første singel, som også er skivas åpningsspor. Det svenske melodiske metallbandet har de siste 2-3 årene tilbrakt tilværelsen i sitt fiksjonelle land Avatar Country, som satte rammen for forrige skives konsept. Nå er Avatar tilbake uten noen som helst hemninger, og det merkes godt på Hunter Gatherer.

Vi starter brått med lead-singelen “Silence in the Age of Apes”, som virkelig gir et inntrykk av resten av albumet. Singelen er derimot en av skivens svakeste spor etter min mening, og er derfor veldig deilig å få unnagjort allerede.

Bra variasjon

Så får vi servert den deilige og utilgivelige “Colossus”, med blant de tyngste og mest effektive riffene Avatar har gitt oss. Vi blir så tatt imot av den melodiøse plystreintroen til “A Secret Door”, en aldeles nydelig og episk 6 minutter lang låt, soleklart en av skivens høydepunkter.

«Hunter Gatherer» viser allerede en fantastisk bra variasjon, utført på en ekstremt profesjonell måte av Avatar. “Scream until you Wake” er enda en tung og melodiøs låt, med et refreng jeg sverger på at kaller på bandets indre Iron Maiden. Her skinner virkelig vokalist Johannes Eckerström, med både typiske Dickinson-skrik og helt fantastisk growling der det passer.

Fans som ble skuffet av «Avatar Country» har ingenting å frykte, «Hunter Gatherer» tar Avatar tilbake til de tyngre røttene uten å vise noe tegn til utbrenthet eller repetisjon.

“Child” er helt klart den mest klassiske Avatar-låten albumet har å by på, med den gode gamle sirkusaktige stemningen, nydelige melodier og en creepy og tragisk tekst. Garantert enda et av de mange høydepunktene.

Overrasker positivt

“Gun” er rent gjennom piano- og vokalbasert, og jeg kan ikke annet enn å lure på om vi kommer til å få se Johannes kjøre denne solo på scenen i fremtiden. Nydelig låt, men den blekner fælt blant resten av skiven. Litt av en overgang til neste låt er det også – med sine i underkant av 3 minutter er “When All But Force Has Failed” den desidert tyngste og villeste låten på albumet. “Wormhole” er en passende avslutningslåt, men faller litt bak med et kjedelig refreng.

Det må sies at Avatar virkelig overrasker positivt med “Hunter Gatherer”. Det var litt tvil i lufta, spesielt etter første singel som feilet i å vekke interessen for min del. Spor som “Colossus”, “Child” og “A Secret Door” er nært perfekte i bandets diskografi, som er kjent for både melodiøse, brutale og nydelige låter. Fans som ble skuffet av «Avatar Country» har ingenting å frykte, «Hunter Gatherer» tar Avatar tilbake til de tyngre røttene uten å vise noe tegn til utbrenthet eller repetisjon.

Av Adrian Øien

Sporliste

1. Silence in the Age of Apes
2. Colossus
3. A Secret Door
4. God of Sick Dreams
5. Scream Until You Wake
6. Child
7. Justice
8. Gun
9. When All But Force Has Failed
10. Wormhole

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
7
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelKansas | «The Absence of Presence»
Neste artikkelDeep Purple | «Whoosh!»
avatar-hunter-gathererLabel: Century Media <br>Release: 07.08.2020