Motstår sin egen sjanger

Within Temptation er ute med sitt syvende studioalbum «Resist», ganske nøyaktig fem år etter forgjengeren «Hydra».

I over 20 år har Within Temptation vært ett av de ledende bandene innen sjangeren symfonisk metall med kvinnelig vokal, med gullstrupen Sharon den Adel i førersetet. Nå er de aktuelle med sitt nye album «Resist» med et slags futuristisk tema. «Dessverre» er det ikke bare det tematiske som er fremtidsrettet på denne plata, også musikken er særs ulik mye av det vi har hørt fra denne kanten tidligere, og det er det albumet deres hvor det har skjedd størst forandring fra det foregående.

Symfonisk disharmoni
Det symfoniske innslaget som preget deres tidligere utgivelser er nærmest helt fraværende på denne plata. De har gradvis blitt mer pop-infisert på de tre siste platene, og denne gangen er strykere og kor mer eller mindre erstattet av synth og dataprogrammerte lyder. Samtlige låter dreier seg rundt temaet meningsløse kriger, men det seriøse budskapet drukner rett og slett litt i musikken.

I forbindelse med albumslippet har Sharon den Adel uttalt følgende:

“We were done with orchestras and classic metal riffs. We’ve done it a thousand times before! This time we’ve expanded our horizon and started listening to powerful artists from other genres that implement bombastic sounds and huge basses into their tracks. All of a sudden we thought: we need these new exciting sounds too – but not the slick artificial feel that so often is connected to it. We started finding ways to roughen up these modern sounds, resulting in a surprisingly new musical world that is heavier, dirtier and more futuristic than we’ve ever created before.”

Lydbildet har så visst blitt mindre orkestralt, og jeg føler at de samtidig har mistet sin egenart. De kan nå sammenlignes mer med band som Amaranthe. Når det er sagt så inneholder «Resist» mange gode melodier. Riktignok er det litt påfallende at tre av de sterkeste låtene alle har en mannlig gjestevokalist, i duett med Sharon den Adel.

«We were done with orchestras and classic metal riffs.»

Albumåpner, og første singel, «The Reckoning» er en av disse. Her er Jacoby Shaddix fra Papa Roach med som gjesteartist. Introen er en riktig så fet start på hele skiva, og det er en låt med bra trøkk. «Raise Your Banner» er enda bedre, og her bidrar Anders Fridén fra In Flames med mannlig vokal. Denne låta har et ekstremt catchy refreng som kleber seg til hjernebarken. Tredje låt med gjestevokal er «Firelight» med Jasper Staverlinck fra det belgiske bandet Arid. Dette er skivas roligste spor, og kunne like gjerne vært hentet fra Sharons soloprosjekt My Indigo. Låta er likevel en av de mest interessante, på grunn av en beat som skiller seg ut fra resten.

«Holy Ground» har også et veldig fengende refreng, som sammen med strykerne mot slutten gjorde at denne låta var den første som stakk seg frem. Men Sharons semi-rapping på versene kunne vi godt vært foruten. «In Vain» er også en av de bedre melodiene, såpass melodiøs og radiovennlig er den at den burde fått spilletid på radio, hvor den hadde overgått det meste av dagens popmusikk.

Synth vs munkekor
Den gode gamle synthen er åpenbart i vinden om dagen, og i «Supernova» får den virkelig herje fritt. Introen her er som hentet fra den siste plata til Muse. «Supernova» er den låta som skiller seg aller mest fra tidligere utgivelser. Til gjengjeld har den et fengende refreng og vi kan ane et munkekor i bakrunnen, som veier bittelitt opp for synthen. Synthen er også høyst tilstedeværende i «Mad World». «Endless War» og «Mercy Mirror» er de mest anonyme låtene på plata, uten at de er dårlige av den grunn.

Sistesporet «Trophy Hunter» er den låta som minner mest om tidligere Within Temptation-materiale, og er den mest pompøse på hele skiva, grunnet et iørefallende munkekor. Dette er mer som vi forventer at Within Temptation skal låte.

Selv om bandet selv er lei av gjøre orkestral musikk så er det nå en gang symfonisk metallband de er kjent for å være. Jeg opplever deres nyere materiale som kjedeligere enn den tidlige utgaven av Within Temptation. Til tross for det funker «Resist» ypperlig på fest eller i bilen på full guffe.

Within Temptation kommer neppe til Oslo med det første, da de fikk promotert den nye skiva bra allerede i oktober da de de sist besøkte hovedstaden. Da fikk vi servert flere låter fra «Resist», som egentlig skulle vært utgitt i desember, men ble utsatt til februar, uvisst av hvilken grunn. Men de kan ses på Trondheim Rocks i sommer.

Av Marianne Lauritzen

Sporliste
1. The Reckoning (feat. Jacoby Shaddix)
2. Endless War
3. Raise Your Banner (feat. Anders Fridén)
4. Supernova
5. Holy Ground
6. In Vain
7. Firelight (feat. Jasper Staverlinck)
8. Mad World
9. Mercy Mirror
10. Trophy Hunter

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
7
Forrige artikkelPushwagner i nytt galleri
Neste artikkelPer Krohg og den franske impulsen
within-temptation-resistLabel: Spinefarm <br>Release: 01.02.2019