Gamle låter i stemningsfull, ny drakt

Med seks utgivelser på to år viser Skambankt med «1994» at begeret med kreativitet ikke nærmer seg tomt. Selv om bare én av elleve låter er nye, er tolkningene av de gamle låtene så totalt omvendt at de til tider nesten ikke er til å kjenne igjen.

Skambankt 1994 BLEZTÅpningslåten «Når eg sover» er den eneste nye låten på platen, og den setter stemningen fra første note. Dette er ikke sånn du har hørt Skambankt før. Akustisk gitar vugger lytteren inn i en nydelig vise som er terapeutisk mot vonde tanker. Øre for melodi har alltid vært en av Skambankts sterkeste sider og «Når eg sover» er ingen unntak.

Oppfølgeren «Gribben» er kanskje platens største høydepunkt. På fjorårets «Horisonten brenner» var dette avslutningsnummeret som skaffet mye av kraften sin fra tomtunge, energiske trommegroove og en melodilinje fra en vegg med gitarer. På «1994»-versjonen er trommene vekk og veggene med gitar er blitt komprimert til ett stengeinstrument, noe som utvikler låten til å bli enda kraftigere enn på «Horisonten brenner». Lydbildet er blitt som et soundtrack til en mystisk westernfilm, noe som gjør at bildet av at «Gribben står på lur» bli svært kraftig.

«Horisonten brenner» er en intim og hjerteskjærende låt, som var tittellåten på forrige studioalbum. Originalen får masse kraft fra en intens gitarklimpring og teksturerte, store trommefills. Dette er kuttet helt ut på «1994». Det ligger orgel og gitarfingerspill under den mer komprimerte vokalen til Røthing. Låten framstår nå som trist og personlig, mer enn desperat.

Ren magi på plate

«Sånne som deg» er et energihopp. Låten er den som virker som den mest rett fram tolkningen, uten at det tar vekk kvaliteten. Det blir som en liten påminnelse på at det bandet du hører på vanligvis er et rockeband. «Slukk meg (for eg brenner)» derimot har gått igjennom den største forandringen i forhold til originalen. Den går fra total punkenergi til en het duett med gjestevokalist Camilla Rosenlund. Med litt forsiktig bruk av shaker og strykere skapes ren magi på plate.

Med fengslende versjoner av gamle låter gjør Skambankt en av årets beste plater.

«Balladen om deg» har ikke tidligere vært på noe studioalbum. Den var B-siden på singelen «Fremmed i en fremmed verden», og har blitt som Skambankts «Yellow Ledbetter» av Pearl Jam. En låt som til tross for å «bare» være en B-side er blitt en av deres mest elskede og populære låter med sin spennende akkordprogresjon i 3/4-takt. Den er ikke en helt annen verden enn originalen, men det at den er satt i en albumsammenheng tilfører låten masse kraft.

«O dessverre» er en av de roligste låtene på platen. Hadde jeg ikke kjent til låten fra før hadde jeg ikke blitt overrasket om dette var den nye låten på albumet. Den kler sin nye innkledning uventet godt, og høres ut som noe som kunne vært på et album av folkartister. Hans Egils koring er den siste ingrediensen som gjør at undertegnede foretrekker den fremfor originalen. Den nye versjonen av «Fritt fall» vil jeg også påstå er sterkere enn originalen. Musikken på originalen har en rå rockeenergi, men teksten falmet litt. Med den nye innspillingen komplimenterer musikken teksten til den grad den fortjener.

Naturlig ny drakt

«Vår Bør» er uten tvil en av Skambankts beste låter, og uansett innpakning vil den stå som en sterk låt. Med det sagt, så er det en låt som ikke treffer like godt som originalen, eller spesielt liveversjonen fra fjorårets «Rockefeller 09.03.2018».

«Levende legende» er en sterk, personlig låt som høres enda mer personlig ut med nesten lovsangsaktig orgelspilling, minimalistisk gitarspilling og enda sterkere koring enn på originalen. Nostalgien og hjertet kommer klart fram, og er intet annet enn fortreffelig.

Med unntak av en liten forandring på vokalmelodien og mer fargerik gitarspilling er ikke «I dette huset» veldig ulik originalen. Den passer fint inn for å holde den røde tråden gjennom albumet, men treffer ikke like hardt uten den massive bassen og attityden i originalen. «Født på ny» derimot, er en perfekt avslutning på albumet og er mye sterkere enn originalen. Med et sakket tempo og en generelt bedre innspilling gir Skambankt «Født på ny» den innkledningen den fortjener.

Med fengslende versjoner av gamle låter gjør Skambankt en av årets beste plater. Tekstene framstilles på en helt ny måte og griper lytteren mer enn før. Selv om ikke alle versjonene er like sterk som originalene er det ingen låter som føles unaturlig i ny drakt.

Av Mathias Bergfjord

Sporliste

1. Når eg sover
2. Gribben
3. Horisonten brenner
4. Sånne som deg
5. Slukk meg (for eg brenner)
6. Balladen om deg
7. O Dessverre
8. Fritt fall
9. Vår bør
10. Levende legende
11. I dette huset
12. Født på ny

Les også: Skambankt i ny jubileumsdrakt

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
9
Utførelse & Produksjon
7
Forrige artikkelAvatarium | «The Fire I Long For»
Neste artikkelNår man våger å være ærlig og la musikken gå dit den vil
skambankt-1994Label: Indie Recordings <br>Release: 14.11.2019