The album I’ve been longing for

Svenske Avatarium er ute med sitt fjerde album «The Fire I Long For», og leverer med det én av årets sterkeste plater.

Avatarium The Fire I Long For BLEZTÅ få meg til å anmelde en Avatarium-skive er omtrent som sette Sir David Attenborough på en uoppdaget øy full av nye dyrearter, men jeg skal forsøke å holde meg litt i skinnet her… eller ikke…

Jeg skal ikke prøve å påstå at Avatariums forrige album “Hurricanes and Halos” var en skuffelse, for det synes jeg ikke den var, men det var noe spesielt med tyngden de leverte på «The Girl with the Raven Mask» som dro meg inn i dypet, og da jeg hørte «Rubicon», som er første singel fra «The Fire I Long For», skal jeg innrømme at jeg øynet et håp om at vi hadde en tyngre plate i vente. Jeg hadde rett! «The Fire I Long For» er et tungt og stemningsfult mesterverk!

Suggererende og tunge riff

Det som slår meg igjen og igjen er de sterke låtene og den fantastiske lyden. Riffene er fengende og suggererende, og når Marcus Jidell briljerer med sitt rike solospill er det like før stortåa mi eksploderer. Det er kun Dave Kilminster som klarer å gi meg samme følelse når han spiller sluttsoloen på «Comfortably Numb» med Roger Waters!

«The Fire I Long For» er et tungt og stemningsfult mesterverk!

At originator Leif Edling fortsatt lurker i bakgrunnen her hersker det liten tvil om for et øre som er kjent med hans tonalitet, men denne gangen har Jidell og gullstrupe Jennie-Ann Smith satt et større preg på det hele. Mest tydelig kommer dette frem i de lavmælte «Lay Me Down» og «Stars They Move», der de suger tak i deg og plasserer deg midt i ørkenen en stjerneklar natt.

Singelen «Rubicon», åpningssporet «Voices» og «Epitaph of Heroes» riffer så tungt som bare svenske doom-band kan, der de planter riff-flagget rett i panna på alle fantasiløse stonerband som prøver å gjenskape Black Sabbaths «Master of Reality» for n’te gang. *neineinei* Det er slik det skal gjøres!

Tittelsporet er et kapittel for seg selv. Det har allerede rukket å bli den låta jeg har hørt mest på gjennom hele 2019… take my word for it – det kan faktisk være en av de beste heavylåtene jeg har hørt noen gang!

Jeg er veldig glad det ikke er jeg som skal følge opp denne plata!

Av Henrik Haugsnes Kaupang

Sporliste

1. Voices 
2. Rubicon 
3. Lay Me Down 
4. Porcelain Skull 
5. Shake That Demon
6. Great Beyond 
7. The Fire I Long For 
8. Epitaph Of Heroes
9. Stars They Move

ANMELDELSE
Musikk
10
Tekster
10
Utførelse & Produksjon
10
Forrige artikkelThe Carburetors @ John Dee, Oslo
Neste artikkelSkambankt | «1994»
avatarium-the-fire-i-long-forLabel: Nuclear Blast <br>Release: 22.11.2019