Konsistent og gjennomført

11. november 2018 startet produksjonen av Sabatons tiende album, nøyaktig 100 år etter første verdenskrig sluttet. De har dekket dette temaet opptil flere ganger, men aldri med slik ambisjon og kaliber. Resultatet er en av de mest gjennomførte skiver i Sabatons diskografi.

Sabaton, The Great WarSabaton har alltid hatt en relativt simpel, men effektiv, formel på låtene sine. Det er relativt mye likt, men det funker så hinsides bra. Episke og omfattende, til tider svært harry powermetal-låter om krig og jævelskap. Hvis det er noen som får til det så er det Sabaton – vi har blitt vant til denne formelen. Med «The Great War» bygger de videre på denne oppskriften, samtidig som de introduserer en del smådetaljer en må lete litt etter, sammen med visse låter som er helt utenfor Sabatons vanlige repertoar.

«The Future of Warfare» er en mørk og lite typisk Sabaton-låt, uten den store følelsen man vanligvis får av bandet. Dette er med på å male bildet av den grufulle og nitriste krigen de har dekket på denne skiven og går godt sammen med albumcoveret, som skildrer en soldat som sitter i en ødelagt slagmark med hodet i hendene. «Seven Pillars of Wisdom» derimot, er en skikkelig Sabaton-klassiker, med et fantastisk helteaktig åpningsriff som passer perfekt til Lawrence of Arabia, som sangen omhandler.

Den klaustrofobiske «The Attack of the Dead Men» er nok en utradisjonell Sabaton-låt med en spesielt grufull historie bak; Russiske og Polske soldater som «gjenoppstår» etter et nesten dødelig gassangrep, og stormer tyskerne mens de ser zombie-lignende ut. Som Joakim Brodén nevnte i intervjuet vårt med ham, så valgte de historier fra krigen som ikke nødvendigvis er de mest kjente eller viktigste, men heller de mest interessante. Denne låten er et perfekt eksempel på dette.

De rytmiske låtene «Devil Dogs» og «The Red Baron» er to garanterte publikumsfavoritter som definitivt vil skape stemning på den kommende turneen. Tittelsporet «Great War» er en episk, anthem-aktig låt, mens «Fields of Verdun» igjen byr på melodiøse power-riff sammen med dystre tekster. Sabaton har skapt svært særegne kontraster mellom musikken og de triste og fæle tekstene.

Fra start til slutt holder de interessen oppe, og det er lite fyllmasse her.

Albumet avsluttes med den knotete, men utrolig tøffe tittelen «The End of the War to End All Wars». Dette er kanskje låten som skiller seg mest ut, og en av de mest episke låtene Sabaton noen gang har gitt ut. Vi blir tatt imot av et rolig pianoparti, før en symfonisk intro med koring tar oss videre i denne ambisiøse låten. Som Joakim sa i intervjuet vårt, så var det ikke mulig å få frem visjonen deres slik de ville ved å bruke deres vanlige format, derfor skiller den seg så ut blant Sabatons låter generelt. Refrenget som starter i midten av låten er så utrolig pent og følelsesladd, spesielt da det bare bygges på med en melodiøs solo rett etter. For å sitere Joakim: «Den er egentlig mer som en musikal.»

«In Flanders Field» følger rett etter og er egentlig en del av «The End of the War to End All Wars». Den to minutter lange avslutningen byr på nydelig koring som skildrer slagmarkene under første verdenskrig. Sammen er disse to låtene en helt perfekt avslutning på «The Great War».

Etter 20 år med Sabaton er det sjelden man lar seg overraske av dem lenger. De er et svært konsistent band med en fast og effektiv formel. De bruker den på «The Great War» også, men her har de skapt noe mer spesielt enn de to foregående albumene. Fra start til slutt holder de interessen oppe, og det er lite fyllmasse her. Den eneste som er mindre minneverdig er «A Ghost in the Trenches», ellers byr alle låtene på noe annerledes. «Seven Pillars of Wisdom», «Devil Dogs» og «The End of the War to End All War» er blant høydepunktene, spesielt sistenevnte som er en fantastisk avslutning på skiven og en av de mest episke låtene bandet har gitt ut.

Med «The Great War» har Sabaton igjen bevist at de er det ledende powermetal-bandet i moderne tider, nå er det bare å se frem til konsert i Oslo Spektrum 16. februar i 2020.

Av Adrian Øien

Les også: Sabaton – the Great Warriors

Sporliste
1. The Future of Warfare
2. Seven Pillars of Wisdom
3. 82nd All the Way
4. The Attack of the Dead Men
5. Devil Dogs
6. The Red Baron
7. Great War
8. A Ghost in the Trenches
9. Fields of Verdun
10. The End of the War to End All Wars
11. In Flanders Fields

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
7
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelTons of Rock 2019
Neste artikkelDark Tranquillity + Evergrey @ Parkteatret, Oslo
sabaton-the-great-warLabel: Nuclear Blast <br>Release: 19.07.2019