Verdig oppfølger

Hvor bekymret er du? Det er spørsmålet Al Jourgensen stiller på Ministrys femtende album Moral Hygiene.

Ministry - Moral Hygiene - BLEZT - PlateanmeldelseI nesten 40 år har det industrielle metal-bandet Ministry dominert og inspirert sjangeren, og ser ikke ut til å stoppe med det første.

2018’s AmeriKKKant var en retur til god form etter min mening, som følges svært godt opp med Moral Hygiene. Første låten ut er tunge og dystre «Alert Level» som i tidlig 2020 ble sluppet som et svar på covid-19 og hvordan det ble håndtert av politikere. I kjent Ministry-stil får vi høre masse sampling, deriblant Greta Thunberg’s velkjente tale.

«Good Trouble» gir sterke «Filth Pig»-vibber med nydelig munnspill, samtidig som den er et stikk mot politistyrkene i USA. Selv etter 40 år legger ikke Al Jourgensen skjul på at han er en rebell.

«Sabotage Is Sex» er en av de mer unike låtene på skiven, med Jello Biafra (ex-Dead Kennedys, Lard) på vokal. Stemmen hans stiller en interessant kontrast til Jourgensen, selv om jeg ikke er helt sikker på at det fungerer så bra. 

Overdreven sampling

«Disinformation» byr på Trump’s taler om «fake news», igjen ikke overraskende fra Al, som i flere anledninger har uttalt seg om hvor mye han misliker Trump. 

Moral Hygiene er en svært solid plate som holder seg godt mellom moderne og klassisk Ministry.

Videre åpner «Broken System» med en sitar-intro, mens ordene «Life will never be the same» klinger. Riffet som følger sammen med hamrende trommer er meget effektivt, og gjør fort at dette blir en av mine favoritter på skiven. Den klokker inn på rett under 6 minutter, og minner svært om eldre Ministry. 

«Moral Hygiene» er en verdig oppfølger til AmeriKKKant, derimot synes jeg ikke den er like fokusert som sistnevnte. Det er mye bra å ta fra, fete riff og bra vokal fra Al. Det kan til tider bli veldig rotete, men samtidig er det kanskje det man forventer og vil ha fra Ministry? Samplingen går også litt av skaftet, da de to siste låtene «Death Toll» og «TV Song #6» er nesten eksklusivt sampler av bl.a. Trump og Pastor Kenneth Copeland. Morsomt er det, og typisk Ministry, men en tanke i overkant, spesielt til avsluttende låter å være.

Ellers er «Moral Hygiene» en svært solid plate som holder seg godt mellom moderne og klassisk Ministry.

Av Adrian Øien

Sporliste

1. Alert Level
2. Good Trouble
3. Sabotage Is Sex
4. Disinformation
5. Search And Destroy
6. Believe Me
7. Broken System
8. We Shall Resist
9. Death Toll
10. TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)

 

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
6
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelZeromancer | Orchestra of Knives
Neste artikkelEclipse | Wired
ministry-moral-hygieneLabel: Nuclear Blast <br>Release: 01.10.2021