Fengende, vakkert kaos

De trenger ingen introduksjon, vi kjenner alle deres fryktinngytende og tragiske historie. Bandet har forandret seg svært siden 90-tallet, men av de utallige black metal-bandene som har oppstått siden da er det ingen andre som er så kjente som Mayhem. Fem år etter «Esoteric Warfare» gir de ut sin sjette skive, «Daemon». 

Mayhem Daemon BLEZTSkiven starter svært brått og sterkt med «The Dying False King», en flott låt med en skikkelig tøff tittel. Sammen med albumcoveret, som er illustrert av Daniele Valeriani, og som jeg tør påstå er Mayhems feteste cover, tyder mye på at bandet er tilbake til sine røtter.

«Bad Blood» og «Aeon Daemonium» er skikkelig kalde og ondskapsfulle låter som gir deg gåsehud. Sistnevnte spesielt gir en episk «larger than life»-følelse. 

«Falsified and Hated» er siste singel som ble utgitt, og er muligens en av årets beste ekstremmetallåter. Det intense, pågående og brutale gitarriffet, sammen med de tunge trommene og Attilas ekle, slangete stemme, gjør denne låten til noe helt spesielt. På et punkt stopper den opp, og holdes gående smått med trommer og creepy hvisking. Et skikkelig fengende og vakkert kaos. 

Gjennomført og profesjonelt

Slik kan egentlig hele albumet beskrives; Fengende, vakkert kaos. «Daemon» er rett og slett et svært elegant album som er gjennomført på en profesjonell måte. Svartmetall trenger ikke å være den «veggen av lyd» som det ble beskrevet som i en tidlig fase, det kan også være vakkert. Det er nettopp det Mayhem har fått til med «Daemon». Produksjonen viser mange lag i musikken, og man føler ikke det er noe man misser ut på. Men ikke la deg lure, dette er fremdeles klassisk svartmetall.

«Daemon» er ett av deres mest gjennomførte og profesjonelle album noensinne.

Tekstene er temmelig generiske og forutsigbare for sjangeren, men er generelt godt skrevet. «Invoke The Oath» er en fet låt, men jeg synes «Aeon Daemonium» hadde vært en mer passende avslutning på skiven. 

Mayhem har vokst ekstremt som band, og det viser de bedre enn noen gang med «Daemon», som er ett av deres mest gjennomførte og profesjonelle album noensinne. 

Mayhem legger ut på Europa-turné med Gost og Gaahls Wyrd 31. oktober, men de blir ikke å se i Norge før de headliner Infernofestivalen i 2020, noe som definitivt ikke må gås glipp av!

Av Adrian Øien

Les også: Lords of Chaos

Sporliste

1. The Dying False King
2. Agenda Ignis
3. Bad Blood
4. Malum
5. Falsified and Hated
6. Aeon Daemonium
7. Worthless Abominations Destroyed
8. Daemon Spawn
9. Of Worms and Ruins
10. Invoke the Oath

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
7
Utførelse & Produksjon
10
Forrige artikkelRefused | «War Music»
Neste artikkelAurora @ Sentrum Scene, Oslo
mayhem-daemonLabel: Century Media <br>Release: 25.10.2019