Organisk og sakralt

Svenske Louise Lemón er en produktiv tjej, og har servert oss en utgivelse i året siden debutplata i 2018. Nå er hun ute med sin nye EP «Devil».

Det er bare et drøyt år siden Louise Lemón ga ut sin forrige fullengder «A Broken Heart Is An Open Heart» – en plate som endte opp som en av fjorårets mest spennende utgivelser for undertegnede. Louise har rukket å gi ut to album på like mange år, og ble ytterligere bitt av basillen under innspillingen av det siste albumet – hun fikk lyst til å arbeide med mer organiske og rå elementer, og hun ville utforske og være åpen for nye retninger og følelser. Resultatet ble en EP med fem nye låter.

Svenske Louise Lemón regnes som grunnleggeren av sjangeren Death Gospel, og har blitt sammenlignet med artister som Chelsea Wolfe, Landa Del Rey, Emma Ruth Rundle og A.A. Williams. Navnet på sjangeren kan nok virke mer avskrekkende enn selve musikken, da disse låtene er like rolige som de er melankolske. 

Djevelsk lydbilde

På denne EP-en har hun arbeidet med produsenten Randall Dunn (Sunn O))), Chelsea Wolfe, Myrkur, Earth), og for å gjøre låtene rå og organiske ble «Devil» spilt inn i bandets eget øvingslokale. Louise har uttalt følgende om prosessen:

«Jag ville göra den här skivan på ett väldigt ärligt sätt, ha en nära och naturlig inspelningsprocess. Min förra skiva var producerad på ett helt annat sätt och med den här EPn ville jag åka till studion och bara spela rätt in. Jag ville fånga livesoundet och få allt det skitiga och råa inspelat. Det är intressant hur när man skapar något så sätter det igång din hjärna. Så när jag gjorde min förra platta började jag redan att göra EPn. Ett slut och en början i ett. […] Jag ville bara spela med mitt band och det finns ett sound, som en blandning mellan ångest och frihet, som jag alltid letar efter. Jag har pratat med dom om det ljudet sedan vi började spela ihop och på gitarrsolot i titelspåret ”Devil” så hittade vi det.»

det er verdt å investere 15 minutter for å bli kjent med denne dødsgospeldronninga.

Og livesoundet har Louise og co-produsent Anders Ludwigsson absolutt klart å fange på denne EP-en, som låter organisk med en sakral klang – nesten som om den er spilt inn i en kirke. Det hører vi spesielt i åpningslåta, og tittelsporet, «Devil». Dette er også EP-ens mest kraftfulle låt, da resten av materialet er enda roligere. Som for eksempel den påfølgende «Forever Alone» – en stemningsfull låt, akkurat som vi er vant til fra Louise Lemón.

Vel anvendt tid

«Taurus Woman» har et noe tamt refreng, men den bygger seg opp til en heftig bridge mot slutten, som er klimakset i denne låta. I tillegg har den en pianointro som sender tankene til den gode gamle TV-serien «Cheers».

«Bathe in Gold» er en kjærlighetsballade som skiller seg litt ut fra de andre låtene i stil og stemning. Muligens er det derfor den stikker seg ut som en av favorittene, enda det også er den korteste låta på EP-en. Om «Bathe in Gold» har Louise sagt følgende:

«Jag har aldrig skrivit någon liknande låt som denna tidigare. Ville beskriva känslan av att vara förälskad och hur det känns som att någon badar dig i guld. Insvept i värme och allt skiner.»

«All My Tears» runder av seansen på passende vis, i kjent Louise Lemón-stil. Til sammen utgjør disse fem låtene kun 15 minutter, men dersom Louise Lemón hittil er et ubeskrevet blad for deg er det verdt å investere såpass for å bli kjent med denne dødsgospeldronninga med den sjelfulle stemmen, og hennes særs stemningsfulle musikk.

Av Marianne Lauritzen

Les også: Louise Lemón | «A Broken Heart Is An Open Heart»

 

Sporliste

1. Devil
2. Forever Alone
3. Taurus Woman
4. Bathe in Gold
5. All My Tears

Les også: Louise Lemón @ Blå

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
7
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelLady Gaga | «Chromatica»
Neste artikkelAirbag | «A Day at the Beach»
louise-lemon-devilLabel: Icons Creating Evil Art <br>Release: 29.05.2020