Stemningsfulle perler

Heather Nova er ute med sitt 10. studioalbum «Pearl», 25 år etter at hun slo igjennom med plata «Oyster».

Heather Nova er en av mine favoritter blant kvinnelige singer/songwritere, og har fulgt meg siden hun ga ut sin andre plate «Oyster» i 1994, som nok er det eneste av hennes album som har «slått an» i Norge. 25 år senere er hun nå ute med sitt 10. studioalbum «Pearl».

«Pearl» er på ingen måte revolusjonerende, men det hadde jeg heller ikke forventet. Faktisk er det nettopp dette jeg ønsker å høre når jeg setter på en ny plate av frøken Nova – mer av det samme vakre vi er vant til.

Perler for svin
«Pearl» består av 11 stemningsfulle låter, hvorav første singel «The Wounds We Bled» også er åpningssporet på plata. Dette må vel også sies å være en av skivas sterkeste spor, og det er derfor ikke rart at den ble valgt som første smakebit fra det nye albumet.

«All The Rivers» byr på en sangteknikk som minner kraftig om gammel Heather Nova fra «Oyster»-tiden, mens «Rewild Me» roer det hele ned et hakk med sin melankolsk nerve. «Some Things Just Come Undone» er kanskje platas minst minneverdige innslag, uten at det er en dårlig låt av den grunn.

«All the Rivers» er en av mine favoritter på denne plata. Vokalen her vekker assosiasjoner til «Oyster» og en låt som «Light Years». Det samme gjelder neste låt «Over the Fields», som tar for seg temaet tilgivelse og nye sjanser. Låta er skrevet i forbindelse med dødsfallet til han som inspirerte teksten til «Island» fra «Oyster» – en mann som misbrukte henne for rundt 30 år siden.

Har du ikke kjennskap til Heather Nova fra tidligere kan du mer enn gjerne begynne med dette albumet.

At «Oyster» fyller 25 år i år har nok vært utslagsgivende for dette nye albumet. Både cover og albumtittel hentyder at «Pearl» er en slags videreføring av «Oyster». Heather Nova har selv uttalt: «A pearl is hopefully what forms inside an Oyster after all the years.»

«Just Kids» var andre singel fra plata, og er den mest utpregede gladlåta på albumet, med tekststrofer som «And I like the way it feels, Like my heart’s a river that’s found the sea» og «I got no back up plan, it’s only you».

Da er «Don’t Worry What The Experts Say» en tanke roligere, og mer som vi er vant til å høre Heather Nova, mens «See Yourself» skiller seg positivt ut med en litt annerledes beat. Låta har også en av de fineste melodiene, akkompagnert av ordene «Cause when you’re broken then you’re open, When you’re open then you’re living». Ikke helt ulikt hva svenske Louise Lemón sa på sitt album «A Broken Heart Is An Open Heart» litt tidligere i år.

Lykkelig låtskriver
Heather selv virker både lykkelig og forelsket for tiden. I hvert fall har hennes nye flamme fått sin egen låt på denne plata. «Vincent» handler åpenbart om å møte noen i voksen alder, med strofer som «Sometimes life is a movie, And it’s only just begun» og «The stars will make us wild, It’s not too late for us». Tekstmessig befinner låta seg i samme landskap som «Just Kids». Ett av versene er sågar på fransk, til ære for denne franskmannen som har kapret hjertet til Heather fra Bermuda. Vincent Lions har ikke bare bidratt med lyrisk inspirasjon på dette albumet, han spiller også alt av gitarer, han har tatt alle bilder og designet coveret, og han har vært med på å lage musikkvideoene. Det er med andre ord en kreativ kjæreste hun har fått seg, som helt sikkert fortjener en egen låt, den første i så måte fra Heather Nova.

Andre som bidrar musikalsk på dette albumet er Geoff Dugmore (trommer), Midori Jaeger (cello, piano) og Martin «Youth» Glover (bass). Glover har også produsert albumet, og siden han også produserte «Oyster» i sin tid er vel dette også et bevis på at 25-årsjubilanten er en inspirasjon for dette albumet.

Plata rundes av med den rolige «Your Words», som best kan beskrives som en hybrid av «Paper Cup» fra «Siren» (1998) og «Truth And Bones» fra «Oyster». Og det er på ingen måte en negativ sammenligning.

Har du ikke kjennskap til Heather Nova fra tidligere kan du mer enn gjerne begynne med dette albumet, selv om hun nok tidligere har laget noen som stikker seg hakket mer ut i platesamlinga mi. Men jeg tror jeg kan slå fast at «Pearl» er den beste av hennes tre utgivelser på 2010-tallet.

Gå heller ikke glipp av muligheten til å få med deg denne sjarmerende dama live på Parkteatret i Oslo 4. november, det begynner å bli noen år siden hun var her sist.

Av Marianne Lauritzen

Sporliste
1. The Wounds We Bled
2. All The Rivers
3. Rewild Me
4. Some Things Just Come Undone
5. After All This Time
6. Over The Fields
7. Just Kids
8. Don’t Worry What The Experts Say
9. See Yourself
10. Vincent
11. Your Words

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelCombichrist @ John Dee, Oslo
Neste artikkelSlipknot | «We Are Not Your Kind»
heather-nova-pearlLabel: Saltwater Ltd. <br>Release: 28.06.2019