Som forventet mer av det samme

De sveitsiske kongene og dronningene av folk metal, Eluveitie, er tilbake med sitt åttende studioalbum. «Ategnatos» forener et mangfold av sjangere, instrumenter og stemmer til et langvarig og emosjonelt beist av et album.

Plata åpner med tittellåt, og andre singel, som setter en tone for hva man har i vente de neste 16 låtene. Eluveitie kombinerer Chrigel Glanzmanns røffe stemme med Fabienne Ernis fabelaktive klare vokal på den mest harmoniske måten. «Deathwalker» er et nydelig eksempel på dette, med et melodiøst refreng som tar i bruk begges stemmer på en fantastisk måte.

I låter som «Ambiramus» krysser de over til noe som nærmer seg symfonisk metal/rock, med sterke knytninger til Within Temptation og Beyond The Black. Som en kontrast til dette har vi også noen skikkelig harde låter som «Mine Is The Fury», som er nesten ren melodic death metal, med unntak av visse folk metal-kjennetegn som fløyter og fioliner. «Eclipse» er en nydelig og atmosfærisk «låt», om den kan kalles det når den kun består av melodiøs snakking fra Fabienne, men fungerer dårlig som avslutning på skiva, da den fortjener en skikkelig kraftig låt å runde av med.

Et svært variert og bra gjennomført album.

Etter generell musikkstandard er dette et meget eksperimentelt album, men i Eluveities diskografi er dette bare mer av det vi har hørt før og forventer. Det gjør derimot ingenting da bandet har etablert en egen respektert identitet, som synes svært godt i denne skiva.

Det blir uten tvil en fantastisk konsert når denne 9-manns gjengen spiller på Vulkan Arena 18. desember, hvor jeg håper å få høre nye låter som «Deathwalker», «Ambiramus» og «The Slumber», som jeg tror vil være skikkelige hits blant publikum.

Alt i alt kan man si med sterk selvsikkerhet at «Ategnatos» er et svært variert og bra gjennomført album der Eluveitie lykkes på nær alle fronter de har prøvd seg på.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. Ategnatos
2. Ancus
3. Deathwalker
4. Black Water Dawn
5. A Cry In The Wilderness
6. The Raven Hill
7. The Silvern Glow
8. Ambiramus
9. Mine Is the Fury
10. The Slumber
11. Worship
12. Trinoxtion
13. Threefold Death
14. Breathe
15. Rebirth
16. Eclipse

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
7
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelBare Egil Bands videopremiere på avveie!
Neste artikkelThe Alarm @ John Dee, Oslo
eluveitie-ategnatosLabel: Nucelar Blast <br>Release: 05.04.2019