Alle gode ting er tre

Det sveitsiske avantgarde-metallbandet Zeal & Ardor innfrir forventningene og litt til, med sitt tredje og selvtitulerte album Zeal & Ardor.

Platecover - Zeal & ArdorZeal & Ardor ble dannet i 2013 etter at skaperen Manuel Gagneux ble utfordret til å blande black metal med spirituell musikk. Det tok fort av fra da, og bandet har siden gitt ut to fullengdere, Devil Is Fine i 2016 og Stranger Fruit i 2018, i tillegg til en EP-en Wake of a Nation som ble skrevet i direkte respons til George Floyd-mordet i 2020.

Nå har bandet endelig gitt ut sin tredje fullengder, som enkelt nok har fått navnet Zeal & Ardor. En etterlengtede utgivelse, som jeg trygt kan si at jeg ikke ble skuffet over.

Sjangerkontraster

I løpet av det siste året har bandet gitt ut hele seks singler, som jeg synes er drøyt i overkant da jeg liker å spare mest mulig til første fulle albumlytt. Likevel har jeg ikke klart å holde meg unna etter at den brutale «Run» ble utgitt i fjor sommer. Jeg føler virkelig Zeal & Ardor har perfeksjonert konseptet sitt med denne utgivelsen, som er en helt utrolig blanding av black metal og spirituell musikk.

«Emersion» byr på en mer pop-lignende lyd, ikke ulikt Manuels andre prosjekt Birdmask, med et lite hint av growling. «Golden Liar» tar meg rett tilbake til ville vesten og kunne sklidd rett inn i en Tarantino-film. Rytmiske «Feed the Machine» er blant de beste eksemplene på kontrasten Zeal & Ardor presenterer – groovy vers blandet med hardtslående refreng.

Jeg synes rett og slett synd på alle som skal klare å toppe denne i de mange månedene som gjenstår av 2022!

«Götterdämmerung» er sannsynligvis den mest barbariske låten de har gitt ut, men uten mangel på finesse. Det er mange fallgroper når man skal kombinere sjangere på denne måten, blant annet at lyden kan bli en tanke rotete, noe Manuel har unngått helt etter min mening.

Nært perfekt

Variasjon er et viktig begrep når man skal gjennom de 14 låtene vi får presentert her. Det går mye frem og tilbake mellom virkelig brutal black metal og følelsesladd, atmosfærisk spirituell blues. Stemmen til Manuel Gagneux er helt unik og selger virkelig konseptet til de grader.

Hvis det er en ting jeg skal pirke på, så er det antall singler som ble sluppet. Det hadde holdt med maks tre, for å gi et bedre helhetsinntrykk av skiven da den ble sluppet. Igjen, bare pirk som ikke trekker noe fra opplevelsen i det lange løp.

Zeal & Ardor har gitt ut en nært perfekt skive. Jeg synes rett og slett synd på alle som skal klare å toppe denne i de mange månedene som gjenstår av 2022!

Av Adrian Øien

Sporliste

 1. Zeal & Ardor
 2. Run
 3. Death to the Holy
 4. Emersion
 5. Golden Liar
 6. Erase
 7. Bow
 8. Feed the Machine
 9. I Caught You
 10. Church Burns
 11. Götterdämmerung
 12. Hold Your Head Low
 13. J-M-B (Jazz, Metal, Blues)
 14. A-H-I-L (All Hope Is Lost)
ANMELDELSE
Musikk
10
Tekster
10
Utførelse & Produksjon
10
Forrige artikkelSilent Skies | Nectar
Neste artikkelSlash feat. Myles Kennedy & The Conspirators | 4
zeal-ardor-zeal-ardorLabel: MVKA <br>Release: 11.02.2022