Dreamarcher er et svartnet progressivt metalband med base i Oslo, og i dag slipper de sin nye singel «A Fail Of Design» – første smakebit fra deres kommende album «The Bond», som slippes i september. Videoen ser du her.

Med deres omfattende samling av melodisk og skrikende vokal, og deres blanding av hardtslående mørkhet og drømmende atmosfære, balanserer de skikkelig slitasje med skjønnhet og følsomhet. Bandet ble startet av Kim Christer Hylland og Ruben Aksnes i 2015 med et utgangspunkt om å lage et prosjekt som kunne omfavne deres idé om låtskriving. Navnet Dreamarcher satte føringene for musikken; å blande det romantiserte, drømmende, ambiente og vakre, med det mørke, industrielle, konkrete og hissige. Inspirert av sin hjemby Odda, innerst i Hardangerfjorden, gjenspeiler deres musikk, kunst og tekster en liten industriby omgitt av majestetisk natur, fjorder og isbreer.

Dreamarcher forklarer følgende om den nye singelen:

«’A Fail Of Design’ handler om våre feil som art; En av feilene er at når vi blir for mange, overforbruker vi våre vanlige ressurser, noe som resulterer i en ubalansert verden. Vi kan se symptomene rundt oss i naturen. Folk som bor nærmere, eller i direkte forbindelse med, naturen er mer berørt enn andre. Som i vår hjemby hvor vi ser en økt trussel om skred og flommer.»

Videre forteller bandet mer om det kommende albumet:

«’The Bond’ handler om liv og dominans mellom det menneskelige samfunnet og naturen. Vi lever i et moderne samfunn, noe som gjør at vi lett kan glemme at vi er prisgitt naturen. Vi bruker naturen sine ressurser for å lage liv, men vi ødelegger også liv i denne prosessen. Vi har vært så heldige å vokse opp i et av verdens rikeste land, i en region som kanskje også er en av de vakreste stedene på jorda. Samtidig har vi siden tidlig på 1900-tallet lagt noen av de flotteste fossene våre i rør, vi har sett breen krympe år for år og at elva brutalt har skylt hele hus på fjorden. 

Selv om det er fantastisk å bo i et land med en overflod av ressurser, kan det for mange også skape en følelse av ensomhet og depresjon. Tekstene er basert på sanne historier fra Hardanger, og omhandler temaer som demens og det å bli forlatt, samfunnets forfølgelse av religiøs moral og den mystiske forsvinningen av Smelteverksdirektør Albert Petersson – det hele omsluttet i det overveldende temaet om det moderne samfunn sin innvirkning på omgivelsene.»

Albumet ble innspilt i Ocean Sound Recordings på den lille øya Giske utenfor Ålesund, sammen med produsent Ashley Stubbert. Stubbert har følgende å si om albumet:

«Lydbildet til ‘The Bond’ ble satt med tanke på den personlige målsettingen om å ekspandere det vi tidligere har gjort med Dreamarcher, og utfordringen med å fortelle, både via lyrikk og musikk, historien om menneskene og deres kamp som er blitt dokumentert av Jan Gravdal. Vi hadde lyst til å kombinere en slipende lyd med vakre melodier, isolasjon i samhold, rystende pauser, stygge riff, og støy med sangvennlige vokallinjer og fengende gitarhooks.

Bandet har endre seg mye siden deres første album, og vi fikk benytte oss av de nye medlemmene sine talent. Med dette klarte vi å skape en bredere lyd og musikkstil. Lydbildet og arrangement for hver låt er satt nøye sammen rundt konseptet av tekstene. Natur mot menneske, menneske mot natur, menneske mot menneske. Det er helt klart et konseptalbum, med et veldig inspirerende sluttresultat. Livet er komplekst, rystende og vakkert. For meg representerer dette albumet mennesket på sitt beste og verste.»

Foto Jarle Hovda Moe

Forrige artikkelMen At Work @ John Dee, Oslo
Neste artikkelFoo Fighters @ Koengen, Bergen