Kjettersk avslutning på trilogi

Med 32 år erfaring og en forrykende katalog av variert ekstremmetall, er det ingen tvil om at et nytt Rotting Christ-album er noe å se frem til.

Bandet ble nærmest reinkarnert gjennom de to siste albumene, «Katá ton Daímona Eautoú» og «Rituals», der Rotting Christ virkelig fant sitt eget unike spor. 15. februar slippes deres trettende album, «The Heretics», den avsluttende skiven i det som vokalist og låtskriver Sakis Tolis regner som en trilogi sammen med de to foregående skivene.

«The Heretics» starter sterkt med en typisk Rotting Christ-låt, «In the Name of God». En rytmisk og tung låt, som høres ut som der vi slapp på forrige skive. «In the name of God, in the name of FIRE!», bryter det ut fra Sakis under det melodiøse refrenget. Det er enda et punkt som Sakis Tolis nevnte under vårt intervju med mannen selv; denne skiva er lik på mange måter som dens to forgjengere, men fremdeles mer melodiøs. Det synes ganske fort med åpningslåten. Rotting Christ viser stolt frem sine tunge og repeterende (på en god måte) riff og rytmer, mens de drar inn det mer melodiøse i refrenget.

«Heaven & Hell & Fire» er den andre singelen som ble sluppet fra skiven. Her skinner virkelig backing-vokalen, med kraftige koraktige stemmer sammen med gjentatte rytmiske riff. «Dies Irae» består nesten eksklusivt av denne typen backing-vokal, med bare et par unntak fra midten av låten. Det får musikken til å høres veldig storslagen ut, og det er umulig å se for seg et band på kun fire personer spille dette. Igjen, på en god måte.

«I Believe» er den første og eneste låtene som ikke faller særlig i smak. Gjennom hele låten er det pågående og masete trommer i bakgrunnen, som i lengden blir svært kjedelig å høre på. Spesielt sammen med vokalen i denne låten, som er enten bare snakking eller en type bakgrunnskoring som ikke er like kraftig som tidligere sanger på skiva.

«Those who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities», starter første singel som ble sluppet fra skiva, «Fire, God and Fear». Sitatet kommer fra den franske filosofen og forfatteren Voltaire. Dette bygger på konseptet (og tittelen) til albumet, altså kjettere. I løpet av albumet referer og siterer Sakis Tolis flere forfattere og filosofer gjennom tidene, som han har kjent seg igjen i, ved at de blir sett ned på av systemet.

Avslutningslåten «The Raven» er sentrert og basert på diktet med samme tittel av Edgar Allan Poe. Låten er bygd opp av originale tekster i versene, etterfulgt av seksjoner med direkte sitater fra Poes dikt, som handler om en person som sørger over tapet av sin kjære. De nydelige tekstene støttes av trommer og melodiøse gitarer i sann Rotting Christ-ånd, og sammen gjør de dette til en av de mest følelsesladde låtene som bandet har gitt ut. En absolutt perfekt avslutning på en flott skive, og en fantastisk albumtrilogi.

«The Heretics» har et svært bra konsept som holder seg akkurat tydelig nok gjennom hele skiven. Med mindre man har lest seg opp mye på forfatterne og filosofene (eller «kjetterne») så er ikke konseptet altfor åpenbart, som det fort kan bli. Sakis Tolis var svært tydelig på at hver låt er individuell, og det er ikke et overordnet tema eller konsept utenom at tekstene er basert på «kjettere». Det er også en ting som høres veldig godt, og man føler aldri at låtene blandes sammen. Selv om låtene er individuelle, fungerer skiven definitivt best som en samlet enhet fremfor seperate låter. I noen tilfeller, spesielt i tidligere nevnte «I Believe», kan instrumentene og tekstene bli en anelse repeterende og kjedelige. I andre tilfeller, som åpningslåten, funker dette som en positivt ting.

I likhet med de to forgjengerne klarer «The Heretics» å fange deg med unike riff og tunge rytmiske trommer som bare Rotting Christ klarer. Denne skiva er så absolutt en verdig utgivelse blant Rotting Christs mange fantastiske album.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. In the name of God
2. Vetry Zlye (ВЕТРЫ ЗЛЫЕ) (feat. Irina Zybina)
3. Heaven & Hell & Fire
4. Hallowed be thy name
5. Dies Irae
6. I Believe (ΠΙΣΤΕΥΩ)
7. Fire God and Fear
8. The Voice of the Universe
9. The New Messiah
10. The Raven

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelChrome Division @ John Dee, Oslo
Neste artikkelUkens vintips: Petra HEBO
rotting-christ-the-hereticsLabel: Season Of Mist <br>Release: 15.02.2019