Ready Player One

2044

Vårens Sci-Fi-eventyr fra Steven Spielberg er nå tilgjengelig på DVD og Blu-ray, og ringreven Spielberg viser at han fremdeles er i toppform.

Ready Player One kaster oss rett i en ganske så dystopisk fremtid. Året er 2045, og menneskeheten er på vei mot forfall. Hverdagen og virkeligheten er blitt neglisjert til fordel for den virtuelle verdenen OASIS, som også er blitt verdens viktigste økonomiske ressurs. Store, grådige selskaper står på trappene og ønsker å utnytte OASIS, med Innovative Online Industries (IOI) i spissen.

Skaperen av OASIS etterlot seg nemlig en virtuell skattejakt før han døde, og vinneren av skattejakten vil arve kontrollen over hele den virtuelle verdenen, og dermed bestemme dens fremtid. IOI har ambisjoner om å vinne skattejakten, men den foreldreløse gutten Wade Watts har en spesiell og dyptgående forståelse for OASIS-skaperen Halliday, noe som kommer til å vise seg å være trøblete for IOI.

Det er på mange måter en klisjéfyllt “David mot Goliat”-kamp dette her, og historien er til syvende og sist ganske forutsigbar. På mange måter er jo dette typisk Spielberg, men samtidig er filmen såpass gjennomført og engasjerende at den formulariske historien aldri er i nærheten av å føles ødeleggende eller påtatt. Dette er ikke en film som vil overraske seeren med plot-tvister eller radikale vendinger, men historien er fortsatt både spennende og engasjerende.

Nerdgasm-alert! Dette er så stappfullt av film- og popkulturreferanser at det nesten blir for dumt. Men bare nesten!

To relativt ukjente skuespillere inntar hovedrollene, men både Tye Sheridan (Wade) og Olivia Cooke (Samantha) gjør en formidabel jobb og har ikke noe problem med å bære filmen på sine skuldre. Ben Mendelsohn er overbevisende som IOI’s ondskapsfulle og kyniske leder, mens Mark Rylance (Halliday) spiller OASIS-grunnleggeren som en smårar og sjenert geek som (litt for?) mange av oss kan kjenne oss igjen i.

Filmen deler sin handling mellom “virkeligheten” i 2045 og den virtuelle verdenen OASIS, og begge deler er grundig gjennomført. Seere som har brukt mye tid på online-spill vil kjenne seg igjen i mye av handlingen her, og det er nok absolutt på sin plass med en nerdgasm-alert! Dette er så stappfullt av film- og popkulturreferanser at det nesten blir for dumt. Men bare nesten!

Steven Spielberg viser nok en gang at han fremdeles har full kontroll over hele produksjonen, og dette er utvilsomt et meget solid håndverk. Underholdingsverdien er skyhøy, og full av spektakulære effekter på løpende bånd uten at det blir for mye av det gode. Filmen er så stappfull av referanser at det er vanskelig å ikke legge igjen for mange spoilere, og folk som kjenner sin filmhistorie kommer til å fryde seg med et bredt utvalg folk og dyr fra f.eks King Kong, og Jurassic Park, såvel som et artig gjensyn med Overlook Hotel. De aller fleste som noen gang har hatt lilletåa innenfor nerdeverdenen vil finne mye moro her.

Av Henrik Sandåker Tangen

ANMELDELSE
Handling
7
Utførelse
8
Underholdningsverdi
9
Forrige artikkelUkens vintips: Meloso Tempranillo Joven & Ca ‘Rugate Monte Alto
Neste artikkelTons Of Rock flytter til Oslo
ready-player-oneOriginaltittel: "Ready Player One" <br>Regi: Steven Spielberg <br>Sjanger: Action, Sci-Fi <br>Skuespillere: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T. J. Miller <br>Nasjonalitet: USA <br>Release Blu-ray og DVD: 6. august 2018