Et hyggelig comeback

Minor Majority er ute med sin første fullengder på ti år, og «Napkin Poetry» låter som om de knapt har vært borte.

Minor Majority rakk å gi ut fem studioalbum og en samleplate før det ble relativt tyst etter «Either Way I Think You Know» i 2009. I 2014 gjorde de live-comeback på Sentrum Scene, og har hatt årlige konserter på Rockefeller etter det. Siden 2016 har de gitt ut flere singler, men nå er de altså endelig tilbake med en ny fullengder og markerer samtidig sitt 20-årsjubileum som band.

Norsk popmusikk trenger fortsatt Minor Majority
Albumåpneren «Lucy» er deres nyeste singel, som ble sluppet i romjula, og er en lavmælt og fin start på en plate som beviser at det fortsatt er behov for disse melankolikerne i norsk popmusikk. Her er også Oslo Strings med som gjester. Strykergruppa bidrar på tre av låtene på albumet.

«I’ve Been Here Before» ble gitt ut som singel allerede i 2016, da under navnet «I’ve Been Here Before You», og er en umiskjennelig Minor Majority-låt som får det til å høres ut som de knapt har vært borte fra rampelyset. Noe overraskende er det at «It’s Easier To Sing», som ble sluppet som singel i 2017, ikke har fått plass på albumet, enda denne er nyere enn  «I’ve Been Here Before You».

Minor Majority er aktuelle med sin første fullengder på ti år. Foto: Eivind Stoud Platou, Handverk.

Tredjesporet «Can’t Think Of A Reason» setter opp tempoet betraktelig, og er skivas mest rocka bidrag. Et friskt pust av americanarock, som kan beskrives som en gladversjon av Midnight Choirs «Sister Of Mercy».

Et par duetter med kvinnelige artister hører selvsagt hjemme på et Minor Majority-album. Så også på dette. På «Forgive Me» har de fått med seg Marie Munroe, som de siste årene har vært mye å høre sammen med både Sivert Høyem og Christer Knutsen. En søt låt, men jeg hadde likevel forventet enda litt mer av den melodimessig.

«Napkin Poetry» er en varm plate som lett kan bli vinterens soundtrack.

«Where I Make No Mistakes» skiller seg ut soundmessig, der den minner om selveste John Lennon. De fleste låtene på skiva er signert Pål Angelskår (musikk og tekst) og Sjur Lyseid (tekst), men denne er skrevet av keyboardist Harald Sommerstad, i samarbeid med Angelskår. Et fint innslag som bidrar til variasjon på plata.

«How To Fall» er min soleklare favoritt på dette albumet. Det er også det lengste sporet. Med sine nesten 8 minutter vil det følgelig aldri bli noen radiohit. Like fullt er dette en fantastisk låt, kanskje skivas mørkeste, som leker seg i både Madrugada- og Pink Floyd-landskap. I tillegg er Thom Hell med som gjestegitarist. Denne låta fanget meg allerede ved Pål Angelskårs første ord «You». «How To Fall» har også en av platas bedre tekster. For tekstene her griper meg dessverre ikke alltid. Jeg skulle ønske at en tiårig pause hadde gitt dem et litt mer voksent uttrykk. Fortsatt synges det mye om jenter og deres ungpikeproblemer. Jeg savner mer av Angelskårs egenfølte erfaringer, og at han synger med sin egen røst.

Naiv hverdagspoesi
Tittelsporet «Napkin Poetry» ble gitt ut allerede i 2017, og har en intro som minner kraftig om Madrugada, mens «Patricia», «Traveling Light» og «Trust» fremstår for meg som albumets mest anonyme spor.

Duett nummer to heter «Another Year» og inkluderer både Linnea Dale på gjestevokal og Oslo Strings. Duetten er flott gjennomført, og melodien er fin, men her skorter det dessverre litt tekstmessig, da refrenget består av den gjentagende, noe naive, strofen «Good girl gone bad». Plata rundes deretter av med den nedstrippede «She’ll Be Alright», med tangenter og strykere i fokus.

«Napkin Poetry» er på ingen måte nyskapende, men det forventer jeg heller ikke av et band som Minor Majority. Dette låter akkurat som vi vil at de skal høres ut, selv om det har gått ti år siden sist. «Napkin Poetry» er en varm plate som lett kan bli vinterens soundtrack. Her er det bare å finne frem pledd og stearinlys og la seg henføre av Pål Angelskårs myke stemme.

Av Marianne Lauritzen

Sporliste
1. Lucy
2. I’ve Been Here Before
3. Can’t Think Of A Reason
4. Forgive Me
5. Where I Make No Mistakes
6. Patricia
7. How To Fall
8. Traveling Light
9. Napkin Poetry
10. Trust
11. Another Year
12. She’ll Be Alright

ANMELDELSE
Musikk
7
Tekster
6
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelUkens vintips: Most Wanted Pinot Noir
Neste artikkelMonster Magnet @ Parkteatret, Oslo
minor-majority-napkin-poetryLabel: Voices Of Wonder <br>Release: 11.01.2019