Kristian Kristensen @ Sentralen, Oslo

1955
Kristian Kristensen Sentralen Oslo Koronerulling BLEZT
Mandag 23. mars 2020

Lavmælt mandagskonsert

Kristian Kristensen har kastet seg på streaming-bølgen, og gjorde en akustisk konsert på Sentralen i Oslo, til glede for alle hjemmesittere.

Livestream-konserter er den nye hverdagen for artister som brått sto uten spilleoppdrag da koronaviruset for alvor inntok Europa, og også for oss over middels musikkinteresserte konsertgjengere. Christer Falck og firmaet HES har gått sammen om å produsere en digital konsertserie under navnet Koronerulling som spilles inn på Sentralen i Oslo.

Denne mandagen var det Harstadværingen Kristian Kristensen sin tur til å prøve seg på streaming-formatet. Kristensen ble for de fleste kjent gjennom TV-programmet The Voice, hvor han kom til semifinalen i 2013, og etter det har han blitt Spellemann-nominert og har vunnet både Urørt og Musikkforleggerprisen. I tillegg har han spilt for utsolgte hus på både Sentrum Scene og Rockefeller. Med andre ord var det duket for litt andre forhold da han entret arenaen på Sentralen helt alene, uten noe publikum å spille på.

Men Kristian og gitaren klarte seg fint på egen hånd, der de dro i gang stemningsfulle låter som «Soloppgang» og «Lenger nord». De nordnorske tekstene, sunget med Kristians lavmælte stemme, bidro til å gjøre stemningen både jordnær og vakker.

Konseptet Koronerulling går ut på at de som ønsker å bidra kan vippse et valgfritt beløp underveis i konserten. Men som Kristian sa så visste han at gjennomsnittspublikummet hans er fattige 20-åringer og studenter, så han forventet ikke at disse skulle betale for konserten når de knapt hadde råd til å besøke familien i disse koronatider. «Jeg håper dette kan gi litt samhold i en veldig isolert tid», la han til. Og det var helt tydelig mange som satte pris på dette samholdet, for i skrivende stund er det samlet inn 87.949,- fra 739 givere.

Kostbart flygel

Han fortsatte med «Snakke varsomt» og «Lyset», før han la fra seg gitaren og tok plass bak et piano. Han innrømte at Christer Falck hadde lokket ham med på denne konserten ved å love ham å få spille på et flygel til 1,5 millioner kroner. «Det var Christer Falck som plukka meg opp, han hjalp meg opp og frem i starten av min karriere. Han er jeg glad for at fins i verden,» hedret han Falck med å si.

Seansen på piano ble innledet med to coverlåter, Bon Ivers «715 – CR∑∑KS» og en melodiøs versjon av Billie Eilish sin «When the Party’s over», før han fortsatte med to av sine egne eldre låter, «Tårnet» og «Gressholmen», begge fra samme EP fra 2017.

«Jeg har alltid visst, sånn rent intellektuelt, at kommersiell suksess ikke er noe å hige etter. Det som betyr noe er å lage musikk som jeg liker og som forhåpentligvis gjør folk glade.»

«Jeg burde prøve å slappe litt mer av», avslørte Kristian. «Jeg har jo ikke dårlig tid, dere sitter jo hjemme og chiller og kan gjøre akkurat hva dere vil, dere kan gå inn og ut av konserten som dere vil», fortsatte han, før han fulgte opp med noen ord om den spesielle tiden vi befinner oss i om dagen: «Det føles som om det er jordens undergang når man går på gata i Oslo. Det er noe veldig ensomt og mørkt med det, og det passer meg helt ypperlig. Jeg prøver å lage nye sanger for tida, så jeg sitter bare hjemme og merker ikke så stor forskjell på hverdagen min før og etter korona.»

Videre kunne han fortelle at det er en seig og lang prosess å skrive ny musikk, og at han da konfronteres mye med sin egen usikkerhet. «Jeg har alltid visst, sånn rent intellektuelt, at kommersiell suksess ikke er noe å hige etter. Det som betyr noe er å lage musikk som jeg liker og som forhåpentligvis gjør folk glade. Usikkerhet er fint å dele på iblant. Neste låt handler om det, om hvem man er som person. Man møter på mange folk i løpet av livet og vil gjerne passe inn med alle, og i den prosessen kan man ofte miste seg sjøl litt». Og etter denne lange monologen fortsatte han passende nok med låta «Du som snakke».

Ultimat avkledning

«Rusen våkner igjen» ble introdusert som låta som gjorde at Christer Falck oppdaget ham, og som den første sangen han noensinne ga ut, tilbake i 2015. Dette var siste låt i det ordinære settet, men vi ble fortalt at hvis vi klappet nok så ville han komme tilbake. Det kunne han selvsagt bare gjette seg frem til at vi gjorde, og litt kleint som det ble uten publikum i salen kom han tuslende tilbake for en ekstra låt.

«Dette er den ultimate avkledning,» unnskyldte han seg med. «Jeg har ingenting å gjemme meg bak, og det er bra trening. Men jeg er så heldig, jeg har verdens beste publikum, av den typen som er stille når det skal være stille, jubler når det skal jubles og synger med når det skal synges med.» Og hvis han er bortskjemt med et sånt publikum må det jo ha føltes litt ekstra stusselig på Sentralen, alene med gitaren igjen. Og dermed var det klart for siste planlagte låt, «Kan du lære mæ?».

Men etter å ha rotet seg inn i nok en takketale fant han ut at han ikke kunne runde av kvelden på denne måten, og heldigvis tok han til fornuften og spilte også «Du ga mæ viljestyrke» etter at han egentlig hadde takket for seg – det er tross alt en av de beste låtene fra fjorårets debutplate. Da hadde vi blitt underholdt i 70 minutter denne mandagskvelden. Og det er en av de beste tingene med disse konsertene hjemme i stua – det spiller ingen rolle hvilken dag de arrangeres når folk ikke kan dra ut med vennegjengen uansett!

Av Marianne Lauritzen

Se hele konserten her:

Settliste

1. Soloppgang
2. Lenger nord
3. Snakke varsomt
4. Lyset
5. 715 – CR∑∑KS
6. When the Party’s over
7. Tårnet
8. Gressholmen
9. Du som snakke
10. Rusen våkner igjen
Encore:
11. Kan du lære mæ?
12. Du ga mæ viljestyrke

Les også: Kristian Kristensen @ SALT

Kristian Kristensen på SALT i Oslo i mars 2019. Foto: Terje Dokken.
Forrige artikkelLucifer | «III»
Neste artikkelKari Rueslåtten @ Moskus Sessions, Trondheim