Unik Gaahlskap

Kristian «Gaahl» Espedal har siden 90-tallet bygd seg opp et rykte som en av de mest fryktinngytende stemmene og personlighetene svartmetall har å by på. Etter mye kontrovers opp gjennom årene, med hans tidligere band som Gorgoroth og Trelldom, returnerer han til musikkverdenen og -scenen med sitt nyeste og mest unike prosjekt, Gaahls Wyrd.

Med den mystiske tittelen «GastiR – Ghosts Invited», trer man inn i debutskivas dype, okkulte atmosfære. Ved første låt «Ek Ekrilar» kan en ikke annet enn å tenke at man har blitt invitert inn i Gaahls egen dimensjon. Man hører med en gang tydelige progressive trekk, mer enn noensinne fra Gaahl. Låten fader ut i stillhet, før vi blir tatt brutalt imot av en av skivas beste spor, «From The Spear». Her er det Kevin «Spektre» Kvåles trommer som seirer, med en intens rytme i harmoni med Gaahl som brøler i sinne og frustrasjon. Låten har en viss klaustrofobisk følelse, før et siste parti som høres skikkelig melankolsk ut. I likhet med forrige låt fader også denne ut i stillhet.

Tittellåten «Ghosts Invited» er neste ut. Nok en mystisk låt med svært progressive elementer. Ved midtpartiet tar den av og får litt mer identitet og konsentrert melodi. «Carving the Voices» er enda et høydepunkt der blir vi tatt imot av en skikkelig mørk og kald gitarintro, før Gaahl byr på en rolig og selvsikker vokal. Gjennom hele låten holdes en melodi som gir en følelse av angst og usikkerhet.

Det bygger opp mot slutten av denne spesielle reisen vi har blitt tatt med på gjennom Gaahls verden, og blant de tre siste låtene finner vi «The Speech and the Self» – nok en svært oppbyggende låt med et melodiøst refreng med behagelig klar vokal. Videre blir vi servert kaotiske «Through and Past and Past», som til tider høres ut som en dempet Slayer-låt på utrolig tøft og unikt vis. Gaahl byr på sint og fryktinngytende vokal, før det brått slutter etter bare 3 minutter. Ferden i dette okkulte universet avsluttes med så å si instrumentale «Within the Voice of Existence», som bruker hele tre fjerdedeler på å bygge opp til en type tale jeg ikke kan tolke. En passende, mystisk og absurd avslutning på et tilsvarende absurd album.

Unikt, nyskapende, fokusert, absurd.

Unikt, nyskapende, fokusert, absurd. Dette er bare blant de mangfoldige stikkordene som kan beskrive det beistet som er «GastiR – Ghosts Invited». Etter så mange forskjellige prosjekter, band og epoker i Gaahls musikkarriere føles det som om Wyrd er hans virkelige rette element. Dette er ikke bare svartmetall, men rett og slett ren kunst. Prog-elementet som er svært tilstede kan til tider virke en anelse repetitivt og uinspirert, men det er heldigvis svært sjeldent. Eksempelvis er låten «Veiztu Hve», den desidert svakeste.

Gaahl har med seg Ole Walaunet på gitar, Frode Kilvik på gitar og tidligere nevnte Kevin Kvåle på trommer, alle får virkelig skinne på denne skiven.

Det er tydelig at Gaahl har hatt en viss visjon for hvordan hans neste prosjekt skulle se ut, og at helt alminnelig svartmetall var uaktuelt. Han har virkelig skapt noe spesielt her, og jeg gleder meg til å se fremtiden til Gaahls Wyrd.

Av Adrian Øien

Sporliste
1. Ek Erilar
2. From The Spear
3. Ghosts Invited
4. Carving The Voices
5. Veiztu Hve
6. The Speech And The Self
7. Through And Past And Past
8. Within The Voice Of Existence

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
8
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelSymphony X @ Rockefeller, Oslo
Neste artikkelGaahls WYRD utfordrer skjebnen med nytt album
gaahls-wyrd-gastir-ghosts-invitedLabel: Season Of Mist / Indie Recordings <br>Release: 24.05.2019