Evergrey @ Pustervik, Göteborg

1291
Evergrey Pustervik BLEZT
Lørdag 27. juni 2020

Another Night to Remember?

I regi av Gefle Metal Festival inviterte Evergrey til livestream-konsert fra Pustervik i Göteborg.

Det er bare et snaut år sidensvenske Evergrey spilte på Parkteatret i Oslo, men siden det hører med til sjeldenhetene at de spiller her til lands, selv uten hjelp fra et visst koronavirus, var det selvsagt kjærkomment med en livestream-konsert med kongene av dark melodic metal.

Det var noen heldige sjeler til stede i salen, og det gjorde definitivt noe med stemningen på scenen, sammenlignet med diverse livestream-konserter man så mens det var fullstendig lockdown. Den stille kleinheten var totalt fraværende her. Heldigvis.

De åpnet med to låter fra fjorårets utgivelse «The Atlantic», i form av åpningslåtene «A Silent Arc» og «Weightless», som kjapt minte meg på hva jeg digger med dette bandet. Gode melodier og dyktige musikere gjør Evergrey til et sabla bra liveband, som du absolutt bør sjekke ut neste gang de spiller på en scene nær deg.

En ny kveld for minneboka

«Aldri har teksten i neste låt passet bedre enn nå,» forklarte frontmann Tom Englund, som for anledningen hadde lånt vindmaskinen til Carola. «Når jeg synger It’s not over, We’ll soon be closer than before, så vet dere at den heter Distance«, fortsatte han som introduksjon til denne låta som passer vel så godt i disse dager som da den ble gitt ut for fire år siden på albumet «The Storm Within». Og akkurat som på plata var «Passing Through» påfølgende låt. Her var det dessverre litt lav lyd på vokalen, men det kom seg heldigvis innen første låt fra godskiva «Hymns for the Broken», «The Fire». 

«I 2004 spilte vi inn en liveplate her i Göteborg, kalt ‘A Night to Remember’. Håper dette også blir A Night to Remember«, sa Tom Englund, før de fulgte opp med kveldens hittil eldste låt «Mark of the Triangle». Men siden det nå er femten år, og seks nye plater, siden de sist ga ut en live-DVD, er det kanskje en idé å gi ut kveldens konsert? 

Siden det nå er femten år, og seks nye plater, siden de sist ga ut en live-DVD, er det kanskje en idé å gi ut kveldens konsert? 

«Vi har sanger som er eldre enn de fleste av dere», innrømte Englund og siktet til de fremmøtte i salen. «Vi har vært et band siden 1994. Vi er som et fotballag: We bring out the best in each other,» fortsatte han. Og da må jeg nesten legge til at de i likhet med en god årgangsvin bare har blitt bedre og bedre med årene. Trilogien som består av deres tre siste plater, «Hymns for the Broken» (2014), «The Storm Within» (2016) og «The Atlantic», er i mine ører helt klart deres beste verk. 

Flest nye låter

Videre introduserte Tom en aldri så liten ølpause og skålte for world health, tett etterfulgt av to gamle låter til, The Masterplan og «Solitude Within».

Dermed var det klart for kveldens høydepunkt, «Black Undertow». Definitivt en av deres aller feteste låter, og følgelig alltid et høydepunkt på enhver konsert. Så også her. Deretter fulgte et tress fra den nyeste trilogien: «My Allied Ocean», «All I Have» og «The Grand Collapse». Kveldens settliste inneholdt naturlig nok flest låter fra deres tre siste plater, samt flere låter fra øvrige skiver i katalogen deres, som etter hvert består av hele 11 studioalbum. «Recreation Day» var en av disse – en låt som stort sett alltid å finne på settlista.

«Håper vi kan gjøre dette igjen snart, med enda flere av dere,» oppsummerte Englund, og dediserte nest siste låt til fansen, «A Touch of Blessing». De rundet selvfølgelig av med «King of Errors», og da hadde de underholdt oss i én time og 50 minutter. Noe som er særs bra til livestream å være! Likevel håper jeg det ikke er lenge til neste mulighet til å oppleve disse gutta live. Og da mener jeg live.

Av Marianne Lauritzen

Les også: Evergrey @ Parkteatret

Evergrey - Parkteatret - BLEZT
Evergrey på Parkteatret i Oslo i fjor sommer. Foto: Arash Taheri.

Settliste

1. A Silent Arc
2. Weightless
3. Distance
4. Passing Through
5. The Fire
6. Leave It Behind Us
7. Mark of the Triangle
8. The Masterplan
9. Solitude Within
10. Black Undertow
11. My Allied Ocean
12. All I Have
13. The Grand Collapse
14. Recreation Day
15. A Touch of Blessing
16. King of Errors

Les også: Evergrey | «The Atlantic»

Evergrey - Rock The Boat 2015
Evergrey på Rock The Boat på Stena Saga i 2016. Foto: Arash Taheri.
Forrige artikkelStein Torleif Bjella @ Salt, Oslo
Neste artikkelMinor Majority @ Salt, Oslo