En høylytt bønn for ekte rock!

Jeg har egentlig aldri vært i tvil om hvilket dansk band som er det tøffeste innen klassisk rock ‘n’ roll. Samtidig har jeg aldri helt forstått hvorfor D-A-D ikke er større enn de er – deres rikholdige katalog viser at de har alt! Fett sound, karakter, fantastiske låter og ikke minst en enorm mengde sjarm. De følger lekende lett opp med sitt nye epos «A Prayer For The Loud».

Fra første sekund av «Burning Star» hersker det ikke tvil om hva vi har i vente. Dette handler om knallsterk hardrock fra ende til annen. Det slår meg også at dette låter skammelig friskt og lekent fra et såpass godt etablert band. Produksjonen er organisk og tidløs, og bidrar til å løfte albumets helhet. Min soleklare favoritt på skiva, «The Real Me», er en riffete sak som strutter av mojo og spilleglede.

Jesper Binzer synger råere her, og jeg må innrømme at jeg digger hans utrykk når han presser seg helt ut på kanten. En herlig utemmet desperasjon kommer frem der han spytter ut strofe etter strofe. Det samme gjelder forøvrig også «No Dout About It».

Gjennom hele plata er trommespillet til Laust Sonne tydelig preget av følgende ordtak; «It don’t mean a thing if it ain’t got that swing», men skulle det allikevel herske noen tvil om hva jeg sikter til, er det bare å gi «Nothing Ever Changes» en snurr eller fem.

Til syvende og sist handler det egentlig kun om den ene tingen – låtene.

Den akustisk-baserte «A Drug For The Heart» blir en fin, men forutsigbar liten sak. Jeg synes låta er helt grei, men den er dessverre i slappeste laget for at den skal gjøre varig inntrykk på meg. Men la oss ikke dvele ved den dvaske lille saken der, for like i hælene kommer fyrverkeriet «Musical Chairs». Tempoet er raskere, driven er hardere og riffene kommer tettere enn bilene i rushtrafikken i London. Hvis man klarer å sutre mens denne låta spiller må man en tur til legen tror jeg, og man rekker knapt å få igjen pusten før «Time Is A Train» forsegler platas plass blant årets topp ti for alvor.

Styrkene til D-A-D er mange, men det som virkelig står soleklart for meg etter å ha hørt «A Prayer For The Loud», er at de evner det mange strever med, nemlig å lage gode rockelåter med egenart. Til syvende og sist handler det egentlig kun om den ene tingen – låtene.

Det er sikkert noen fjortisjenter der ute som vil hevde at den danske rocketronen tilhører Elvisica, og det må de gjerne fortsette å tro, men faktum er at de som kjenner igjen ekte rock når de hører den ler både en, og en halv gang av dem!

Av Henrik Haugsnes Kaupang

Sporliste
1. Burning Star
2. A Prayer For The Loud
3. Nothing Ever Changes
4. The Sky Is Made Of Blues
5. The Real Me
6. No Doubt About It
7. A Drug For The Heart
8. Musical Chairs
9. Time Is A Train
10. Happy Days In Hell
11. If The World Just

ANMELDELSE
Musikk
9
Tekster
9
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelUkens vintips: Minuty Rosé
Neste artikkelThe Smashing Pumpkins @ Oslo Spektrum
d-a-d-a-prayer-for-the-loudLabel: AFM Records <br>Release: 31.05.2019