Billige triks er dyre!

Cheap Trick er ute med sitt 20. studioalbum, men kan In Another World leve opp til deres storhetstid på 70-tallet?

Cheap Trick - In Another World - BLEZTSiden debuten i 1977 har Cheap Trick fra Rockford, Illinois vært en av de fremste eksponentene for såkalt powerpop, altså pop i skjæringspunktet med både punk og hardrock. I USA var de svære på slutten av syttitallet og noen år utpå åttitallet. I vår del av verden har navnet kanskje ikke like stor gjenklang, men de har sine fans her òg. For eksempel undertegnede. Og nå er de på markedet med et nytt album som de kaller In Another World.

Vi skjønner fort at man lader opp til sommer-og solkrem-stemning her. «The Summer Looks Good on You» er en fin poplåt. «Quit Waking Me Up» minner litt om «Far Far Away» av Slade. Liker du ikke at låter går i dur, hopper du av her.

På «Another World» senkes tempoet ganske mye, og vi får en ballade som sikkert hadde funnet sin plass helt komfortabelt på en av disse «Absolute Power Ballads»-samlingene fra 20-30 år tilbake, men som kanskje påkaller gjesp i dag. Bra gitarspill fra Rick Nielsen, som trekker noe opp.

Ikke allemannseie

Cheap Trick er kanskje ikke allemannseie i Norge, så det er muligens på plass med en liten presentasjon før jeg går videre. De platedebuterte i 1977 og fikk sitt store gjennombrudd med et livealbum et par år senere. Nevnte Rick er gitarist, og en habil sådan. Robin Zander er vokalist, Tom Petersson bassist (han har vært litt ut og inn) og Bun E. Carlos er originaltrommis, men er byttet ut med gitaristens sønn Daxx (hvem kaller sin sønn Daxx?) på dette albumet av grunner jeg ikke vil gå nærmere inn på da jeg ikke ønsker nattlige telefonoppringninger fra gretne advokater fra Chicago. Det er visstnok litt dårlig stemning mellom Bun E. og resten av bandet.

Det kan være som det være vil. Cheap Trick var morsomme rent visuelt da de var yngre, og Zander og Petersson var kjekke damemagneter, og Nielsen og Carlos framsto som nerder som bygde modellfly på fritiden. Men vi går videre, og «Boys & Girls & Rock N Roll» rocker som Cheap Trick pleier å gjøre. Men denne har et Stones-aktig riff, som faktisk gjør at den stikker seg ut litt.

Et mer enn godt nok lydspor til sommerens grillpartyer med tilstrekkelig sosial avstand, ideelt for nakenbading på Huk, og perfekt for landets russebiler.

Litt hardere takter på «The Party». Jeg finner låta litt tretten-på-dusinet. Den inneholder noen koringer jeg opplever som litt corny, men Nielsens gitarspill skal nevnes. Mannen kan sitt game. «Final Days» er en blueslåt som kan minne om George Thorogoods «Bad to the Bone» selv om den avleveres på en mye «snillere» måte. Cheap Trick er tross alt snille gutter. De drikker for eksempel ikke alene (inside-joke som bare blir forstått av de med inngående kjennskap til George Thorogoods diskografi).

Ikke helt på nivå med Dream Police

«So It Goes» er en litt melankolsk akustisk ballade. Forglemmelig, men ikke nødvendigvis dårlig. «Light Up the Fire» er en litt anonym powerpop-låt med litt masete vokal fra Zander. «Passing Through» er mer heavy, og med kanskje platas beste vokalmelodi. Flott solo fra Nielsen, og hadde vi snakket 1986 kunne denne muligens ha vært en mindre MTV-hit.

«Here’s Looking at You» er Cheap Trick som vi er vant til å høre dem siden glansperioden, men likevel ingen «I Want You To Want Me». En reprise på «Another World» er albumets mest punkete øyeblikk så langt, men veldig punkete blir det aldri med Cheap Trick.

«I’ll See You Again» er lavmælt og hadde nok passet band som Chicago eller Air Supply bedre enn Cheap Trick. «Gimme Some Truth» er John Lennon-låta fra «Imagine». Artig versjon, men synes ikke Cheap Trick tillegger den noe verdifullt.

Da var vi gjennom materialet. Konklusjonen er at årets Cheap Trick-album er et mer enn godt nok lydspor til sommerens grillpartyer med tilstrekkelig sosial avstand, ideelt for nakenbading på Huk, og perfekt for landets russebiler. Drit i å betale en eller annen sjarlatan i dyre dommer for en «russelåt». Men helt på nivå med 1979-eposet «Dream Police» er det nok ikke. Men vi tar hva vi får.

Av Dag Rossing

Sporliste

1. The Summer Looks Good on You
2. Quit Waking Me Up
3. Another World
4. Boys & Girls & Rock N Roll
5. The Party
6. Final Days
7. So It Goes
8. Light Up the Fire
9. Passing Through
10. Here’s Looking at You 
11. Another World (Reprise)
12. I’ll See You Again
13. Gimme Some Truth

ANMELDELSE
Musikk
7
Tekster
6
Utførelse & Produksjon
8
Forrige artikkelÅrabrot | Norwegian Gothic
Neste artikkelMotorpsycho | Kingdom of Oblivion
cheap-trick-in-another-worldLabel: BMG Release: 09.04.2021