Doomens fedre returnerer og sirkelen er fullendt

«Sveriges bästa hårdrocksband» Candlemass er tilbake med sin første LP siden «Psalms for the Dead» fra 2012. Nevnte album ble forespeilet å være bandets siste, flere med meg var overbevist om at bandet hadde mer å by på – heldigvis hadde vi rett.

Allerede på platas første kutt kommer det tydelig frem at Candlemass mener alvor med «The Door to Doom». Det er bombastisk og mektig samtidig som det låter rått og organisk. Lydmessig befinner vi oss nok et sted mellom «From the 13th Sun» og «Death Magic Doom». Lydbildet er så saftig at man kan nærmest kjenne blodsmaken i munnen. Bandets produsent, og tidvis stand-in gitarist, Marcus Jidell må nok ta æren for det.

Bassist Leif Edlings riff står selvsagt i fokus på denne utgivelsen, og materialet holder høy standard som alltid. Albumet er allsidig og innholdsrikt, og musikken varierer i både intensitet og utrykk fra spor til spor. De bekmørke «Black Trinity» og «The Omega Circle» står for eksempel i sterk kontrast til den stemningsfulle «Bridge of the Blind».

Jeg har egentlig vanskelig for å se at dette kunne ha vært bedre på noen som helst måte.

Utgivelsen har allerede fått en del fokus på grunn av returnerende originalvokalist Johan Längquist. Han har i en årrekke befunnet seg i kulissene, og har sporadisk bidratt med hjelp både på scenen og i studio. Riktignok er «The Door to Doom» hans første album som fullverdig medlem av bandet. Hans stemme er både rå og uttrykksfull der han nærmest snerrer i refrenget på åpningssporet «Splendor Demon Majesty», men det går aldri på bekostning av finesse eller tonalitet. Candlemass har alltid hatt gode vokalister som hver og en har bidratt til bandets solide katalog, men det hele føles litt ekstra spesielt når originalen kommer tilbake og låter så «epicus» som han gjør her.

Selveste Tony Iommi har også sneket seg med på «The Door to Doom». Riktignok bare som gjestegitarist på platas andre singel «Astorolus – The Great Octopus», men fy flate så deilig det er å høre hans umiskjennelige toner fylle rommet på en ny låt for første gang på 6 år.

Er «The Door to Doom» Candlemass på sitt beste? Vettu hva… jeg har egentlig vanskelig for å se at dette kunne ha vært bedre på noen som helst måte, så jeg hever glasset for Leffe, Mappe, Johan, Janne og Lasse – I’m glad you came back Splendor Demon Majesties!

Av Henrik Haugsnes Kaupang

Sporliste
1. Splendor Demon Majesty
2. Under The Ocean
3. Astorolus – The Great Octopus (feat. Tony Iommi)
4. Bridge Of The Blind
5. Death’s Wheel
6. Black Trinity
7. House Of Doom
8. The Omega Circle

Les også: Candlemass @ Oslo Spektrum

ANMELDELSE
Musikk
10
Tekster
9
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelUkens vintips: Monograph Assyrtiko
Neste artikkelUt og stjæle hester
candlemass-the-door-to-doomLabel: Napalm Records <br>Release: 22.02.2019