Solid og gjennomført skitten death metal

Cadaver gjorde comeback tidligere i år med EP-en «D.G.A.F.», og slipper nå sin første fullengder på 16 år. Men kan «Edder & Bile» måle seg med deres første plater fra 90-tallet?

Cadaver - Edder & Bile - BLEZTNår Cadaver kommer med noe nytt håper jeg alltid på en ny «Hallucinating Anxiety» eller noe som kan måle seg med «…In Pains». Jeg gjorde det da de omskapte seg selv til Cadaver Inc og ga ut «Discipline» og med den forrige fullengderen «Necrosis» (2004). Men; Det er egentlig et bortimot fåfengt håp og heller ikke rimelig å forvente at band som tidligere har bidratt til kanonen skal gjøre det igjen. Når det likevel har seg slik så er det fordi denne anmelder holder de to første Cadaver-skivene høyt.

For dem som er ukjente med det var Cadaver det eneste norske death metal-bandet, ved siden av Darkthrone (med «Soulside Journey»), som ga ut noe på de litt større relevante selskapene i death metalens gullalder. Anders Odden er eneste gjenværende medlem fra den gang og den som har styrt bandet gjennom årenes løp. Og det skal være sagt; Selv om det har vært varierte retninger på det som har kommet etter de to første er også de senere utgivelsene skikkelig fine saker.

Feil førsteinntrykk

Denne gangen må jeg innrømme at førsteinntrykket ikke var det beste og jeg ble bekymret og betenkt. Hva har Anders Odden gjort nå? Vel, som andre møte med skiva skulle vise; så feil kan man ta. «Edder & Bile» er solid og gjennomført skitten death metal. Det er nettopp det skitne og fandenivoldske fra den aller tidligste death metalen som har fått hedersplassen denne gangen. Det danner rammer og referanser og til dels innhold. Sånn sett er det ikke overraskende at nettopp Jeff Becerra og Kam Lee bidrar vokalmessig på hver sin låt («Circle of Morbidity» og «Feed the Pigs», henholdsvis). Disse to herrene har begge hevd på å ha vært med å skape death metal som uttrykk, i band som Possessed, Massacre og Death (de gjør det for så vidt fortsatt).

Man må rett og slett høre ordentlig etter for å få med seg kniven Anders Odden holder bak ryggen.

Som mange andre uttrykk med denne basen finnes det noen elementer av black thrash på «Edder & Bile» og det var dette jeg hang meg opp i ved første møte med låtene. Men det er egentlig ikke noe overvettes fremtredende element. Mye av materialet har temaer og strukturer som ikke sjelden høres umiskjennelig Cadaverske ut, om enn i en litt ny/gammeldags innpakning.

Høy intensitet

Det er gjennomgående høy intensitet her, men ikke malt ut på en overtydelig måte slik enkelte andre band kan finne på å gjøre. Kontrasten ligger i en slags ettertenksomhet som typisk ligger i temaene og får tankene til å gå i retning av andreskiva «…In Pains». Det betyr også at ettertenksomheten både sys rett inn i intensiteten og opptrer selvstendig. Gode eksempeler på dette er låtene «Years of Nothing» og «Feed the Pigs» (låta Kam Lee bidrar på). Disse to har også etter hvert festet seg som favoritter for undertegnede. Som min innledende misforståelse viser, man må rett og slett høre ordentlig etter for å få med seg kniven Anders Odden holder bak ryggen.

«Edder & Bile» lar deg ikke glemme at verden fortsatt består av et skinn av trygghet over en avgrunn av bedrag.

Cadaver består nå kun av to medlemmer og andremann er trommis Dirk Verbeuren, en mann med en merittliste så lang som et vondt år (inneværende for eksempel). De har riktignok tatt med seg sin gamle bassist Eilert Solstad på videoen til låta «Reborn» og tidvis live. Ikke et vondt ord om duoen Odden- Verbeuren, men det er lov å håpe på at Eilert Solstad gjeninntrer på mer permanent basis.

Ikke samme nivå på tekstene

Nevnte duo sto for øvrig bak Cadavers forrige utgivelse, EP-en «D.G.A.F.» som kom i april. De tre låtene på den ligger nokså nært opptil «Edder & Bile», men har et litt mørkere lydbilde og er kanskje hakket mer genretypisk death metal. EP-en er et tydelig frempek mot hva som var i vente, men på «Edder & Bile» får vi nyte Verbeurens ferdigheter i enda større grad mye takket være lyddrakten han har fått. Han bidrar i stort monn til å drive opp intensiteten og høres ofte ut som et såpestykke i halvvått håndkle mot bar hud. Stump vold du overhodet ikke kan klage på, litt som dobbeltheten i en del av tekstene på skiva.

Det at ting er verre enn du tror, at det ligger en mer jævlig sannhet under det hverdagslige, eller bare det som helt utvetydig er mørkets gjerninger – det er hva Anders Odden har valgt å hvese om på «Edder & Bile». Tittelen peker kanskje vel så mye på sinnet som gjennomsyrer vokalstilen som den gjør på tematikk. Det kan vi like. Teksttematikken i seg selv er ikke den mest uvanlige til death metal å være. Helt greit det. Djevelen ligger som kjent i detaljene.

Dessverre er ikke tekstene helt på samme nivå som det vi ellers får på «Edder & Bile». Det hederlige unntaket er «Morgue Ritual». Her pekes det på det groteske i mange religiøse symboler og praksiser, hvor disse så gjøres til Cadavers egne og gjennom det vises virkeligheten frem i sin skitne hyklerske prakt.

Fortiden kommer ikke tilbake, ikke egentlig. Men «Edder & Bile» lar deg ikke glemme at verden fortsatt består av et skinn av trygghet over en avgrunn av bedrag.

Av Bjørnar Hagen

Sporliste

1. Morgue Ritual 
2. Circle of Morbidity (feat. Jeff Becerra)  
3. Feed the Pigs (feat. Kam Lee) 
4. Final Fight  
5. Deathmachine  
6. Reborn  
7. The Pestilence  
8. Edder & Bile  
9. Years of Nothing 
10. Let Me Burn 

ANMELDELSE
Musikk
8
Tekster
6
Utførelse & Produksjon
9
Forrige artikkelPetter Carlsen | «The Sum of Every Shade»
Neste artikkelMusikkåret 2020
cadaver-edder-bileLabel: Nuclear Blast <br>Release: 27.11.2020