Mesterlig utført i alle ledd
Wardruna har sluppet sitt femte studioalbum, og «Kvitravn» viser seg å være et av bandets sterkeste utgivelser så langt.
I 2019 markerte Wardruna sitt 10-årsjubileum siden debutalbumet. Denne 10-årsperioden har vært en utrolig reise for Einar Selvik, Lindy-Fay Hella og resten av Wardruna-besetningen som består av Eilif Gundersen, Arne Sandvoll, HC Dalgaard og John Stenersen. Sammen har de trollbundet en hel verden med sitt mektige, unike og magiske lydbilde gjennom «Runaljod»-triologien, bestående av «Gap Var Ginnunga» (2009), «Yggdrasil» (2013) og «Ragnarok» (2016), samt «Skald» (2018).
Å oppleve Wardruna live er som en dyp spirituell og emosjonell reise hvor musikken berører noe dypt i sjelen. Det er vanskelig å sette ord på det, men det nærmeste jeg kommer er at musikken berører noe dypt i deg som kan få tårene til å renne av glede og lykke. Det er dog ingen overraskelse at Wardruna med sine turneer har trollbundet en hel verden og kapret en fanskare som sverger troskap og lojalitet til deres unike lydbilde.
Alt dette har skjedd samtidig som at subkulturen inspirert av vikingtiden har vokst enormt globalt. Jeg vil gå så langt som å si at Wardruna sin musikk og deres live-fremføringer har vært en helt elementær brikke for at denne subkulturen har vokst så kraftig. At suksess-serien «Vikings» benyttet seg av nettopp Wardruna sin musikk gjennom syv sesonger har også vært en vanvittig drivkraft for at musikken har blitt eksponert for så mange. Men det er viktig å påpeke at suksessen til Wardruna er på grunn av det unike lydbildet de skaper, og ikke fordi de ble benyttet i serien.
Unikt lydbilde
Undertegnede oppdaget Wardruna i 2013 gjennom den første sesongen av TV-serien «Vikings». Musikken berørte noe dypt i sjelen og siden den gang har jeg vært på nesten alle Wardruna-konserter på norsk jord og har reist til flere land i Europa for å bevitne bandets fantastiske live-fremføringer.
Wardruna ble grunnlagt i 2003 av Einar «Kvitrafn» Selvik, Lindy-Fay Hella og Kristian Eivind «Gaahl» Espedal. Denne trioen sitt mål har vært, og er, kompromissløst å skape musikalske tolkninger av gamle nordiske kulturelle og esoteriske tradisjoner. I 2009 ble debutalbumet «Runaljod – Gap Var Ginnunga» sluppet som første del av trilogien «Runaljod». Hvert av de tre albumene er fokusert rundt de åtte av tjuefire Porto Norse runer, mer kjent som Elder Futhark. Syv av Wardrunas låter fra «Gap Var Ginnunga» og «Yggdrasil» ble brukt i første sesong av den kanadisk-irske TV-serien «Vikings». Utover dette har Einar Selvik selv vært med i serien spilt en rolle, i tillegg til at musikken har blitt benyttet i alle sesongene.
I november 2020 ble det også utgitt et nytt kapittel i den anerkjente spillserien «Assassins Creed» med navnet «Valhalla», som omhandler i vikingtiden. Her har også Einar Selvik skrevet flere av låtene som er brukt som musikk til spillet.
Wardruna sitt unike, varme og organiske lydbilde skapes ved at bandet bruker et bredt utvalg av både tradisjonelle og historiske nordiske instrumenter. Ikke-tradisjonelle instrumenter og andre lydkilder som trær, steiner, bein, vann og ild brukes for å understreke naturen i temaet som blir «portrettert» i hvert tilfelle. Grundig forskning og seriøse studier danner et viktig grunnlag for musikken deres, men den ultimate intensjonen er ikke å kopiere eller gjenskape musikk fra en bestemt tidsperiode. De tar tanker, verktøy og metoder fra fortiden og bruker dem til å skape ny musikk som bygger på det moderne så vel som det gamle, hevder bandet selv.
Eventyrlig reise
En stor og overraskende endring skjedde i 2015 da Kristian Eivind “Gaahl” Espedal etter seks år avsluttet sitt samarbeid med Wardruna. Dette var en beslutning som Gaahl tok på egen hånd, og hans fravær på scenen og det mektige og musikalske innskuddet han ga til Wardrunas lydbilde er sårt savnet. Men Wardruna tilpasset seg raskt denne endringen og har klart seg helt fint selv om savnet alltid kommer til å være der når sanger fra «Gap Var Ginnunga» og «Yggdrasil» fremføres, hvor Gaahl sin signaturstemme og tilstedeværelse alltid har satt et mektig preg både på det musikalske og det teatralske.
Det er sjelden man oppdager et så unikt lydbilde som det Wardruna skaper, og som gjør et så sterkt følelsesmessig inntrykk som det gjør.
I 2018 var Wardruna før første gang på turné i Nord-Amerika som headliner. Dette var en kjempesuksess og de kapret mange nye lojale tilhengere, og de fikk et kraftig fotfeste på det amerikanske musikkmarkedet. Siden da har Wardruna sin reise vært eventyrlig. I 2019 signerte Wardruna kontrakt med Sony Music/Columbia Records. 15 måneder senere er mesterverket «Kvitravn» sluppet, og albumet som har vært under utvikling i hele 11 år viser seg å være kanskje noe av det aller mest episke og det beste Wardruna noensinne har gitt ut.
Eget musikalsk univers
«Kvitravn» har elleve spor og hver eneste sang er mesterlig skrevet, produsert og utført. Wardruna sitt femte album har mange fellestrekk med tidligere utgivelser, men det er ingen repetisjon eller gjenbruk av tidligere materiale. Einar Selvik og hans medvokalist og til tider medkomponist Lindy-Fay Hella har videreutviklet, perfeksjonert og utvidet det mektige lydbildet de skapte gjennom «Runaljod»-triologien. «Kvitravn» er en naturlig fortsettelse fra der «Runaljod» endte, dog står dette verket for seg selv og har ikke tilhørighet til den tidligere trilogien. Fellestrekket er at det er blitt produsert og utført med de samme unike instrumentene som mange av oss ikke kjenner til, men som skaper et helt unikt, varmt og organisk lydbilde.
Det unike lydbildet og dets potensiale for hva det kan gi lytteren er nemlig det som gjør musikken så unik. Einar Selvik, sammen med resten av Wardrunas besetning, har gjennom sin kompromissløse og autentiske tilnærming til skriveprosessen skapt et eget musikalsk univers, hvor symbolikk har en helt elementær rolle i musikken.
De elleve sangene på «Kvitravn» er preget og inspirert av nordisk trolldom, animisme, natur, det spirituelle, visdommen og meningen bak myter, og sist men ikke minst norrøne begreper. Kvitravn som albumets navn og tittel på spor nummer to, samt artistnavnet til Einar Selvik, er en ren hyllest til det hellige hvite dyr. Flere av låtene er dedikert til nordiske dyr. «Grá» er en hyllest til ulven, mens «Kvit hjort» er en hyllest til hjorten, hvor instrumentet bukkehorn spiller en sentral rolle i lydbildet.
Messingblåseinstrument er flittig brukt under «Skugge» og «Munin», mens albumets siste spor, «Andvevarljod», som også er den lengste sangen på hele 10 minutter, avslutter albumet på en særdeles mektig og episk måte, med flere gjesteopptredener av velkjente folkesangere som Unni Løvlid, Ingebjørg Reinholdt, Kirsten Bråten Berg og Sigrid Berg.
Spirituell opplevelse
Selvik & Co har skapt et mesterverk av et album som enhver Wardruna-tilhenger vil verdsette særdeles høyt. For oss som har fulgt Wardruna siden 2009 og vært vitne til bandets eventyrlige reise både lokalt og internasjonalt, er det en stor glede å være vitne til hvordan Wardruna har utviklet seg musikalsk og se den anerkjennelsen musikken får internasjonalt.
Einar Selvik har skapt et helt unikt musikalsk univers ved bruk av nynorsk, gammelnorsk, lur, bukkehorn, lyre, taglharpa, fløyte, trommer, kor og moraharpe. Dette musikalske universet berører noe dypt i sjelen din. Det er så unikt og annerledes enn alt annet at undertegnede inderlig håper at flere vil oppdage og omfavne Wardruna.
«Kvitravn» er et rent mesterverk av et album – en mektig, spirituell, hypnotisk og utenomjordisk musikalsk opplevelse.
Wardruna må oppleves live, og om det ikke er mulig så bør man spille musikken med høy lyd eller med et god headset. «Kvitravn» er også et album som må oppleves i sin helhet fra start til slutt. Det er sjelden man oppdager et så unikt lydbilde som det Wardruna skaper, og som gjør et så sterkt følelsesmessig inntrykk som det gjør. Det eneste bandet jeg kjenner til som har gjort dette tidligere er Dead Can Dance.
Wardrunas femte album «Kvitravn» er et rent mesterverk av et album – en mektig, spirituell, hypnotisk og utenomjordisk musikalsk opplevelse som enhver bør investere tid i for å lytt til og la seg bli imponert, fascinert og inspirert. Dette er rett og slett mesterlig utført i alle ledd!
Av Arash Taheri
Sporliste
1. Synkverv
2. Kvitravn
3. Skugge
4. Grá
5. Gylgjutal
6. Munin
7. Kvit Hjort
8. Viseveiding
9. Ni
10. Vindavlarljod
11. Andvevarljod