Munch + Cezinando

3833
Cezinando Munch BLEZT
Cezinando foran Edvard Munchs verk "Madonna". Foto: Per Sveinung Larsen.

Hva skjer når en av Norges mest populære artister synger for et av verdens mest berømte motiver?

Da Edvard Munch malte «Madonna» på slutten av 1800-tallet, skapte det furore. Å fremstille en avkledd kvinne i noe som ser ut som en seksuell posisjon, og samtidig gi henne noe som ligner en glorie på hodet, og navnet til Jesus sin mor, ble av mange oppfattet som blasfemisk. Selv om det ikke er like provoserende i dag, så fortsetter det gåtefulle bildet å fascinere. For hva slags kvinne er det egentlig Munch fremstiller? En seksuelt nytende kvinne, eller en helgen? En hore, eller en Madonna? Eller begge deler?

MUNCH syntes det var på sin plass å invitere Cezinando til å fremføre sin «Hore og Madonna» fra hans siste album «Et godt stup i et grunt vann» foran verket. Cezinando takket ja, og her kan du se resultatet.

– Å få presentere noe jeg selv har laget i relasjon til, og i samspill med, et ikonisk Munch-motiv, og ikke minst det faktiske, fysiske maleriet og dets historikk og mystikk, var i seg selv en spennende mulighet, sier Cezinando.

Videoen ser du her:

Munch + Musikk

«Madonna» er et av Munchs mest populære verk, men også kontroversielle motiver, i hans egen samtid. Som grafikk ble bildet av den sensuelle, nytende kvinnen en bestselger, og det finnes i dag nærmere 300 varianter av dette trykket, hvorav Munchmuseet eier rundt en tredjedel. Det at det eksisterer som både maleri, grafikk og tegning, og i mange ulike fargekombinasjoner, sier noe om hvor viktig motivet var for Munch. Han malte det fem ganger, hvorav de to mest kjente versjonene eies av Munchmuseet og Nasjonalmuseet. I 2006 ble maleriet stjålet fra museet og brutalt revet av pynterammen. Det fikk flere rifter og hull som man fortsatt kan se spor av i dag. «Madonna» anses i dag for å være for skjørt til å reise, og lånes derfor ikke lenger ut til andre museer.

Munch + Musikk er et samarbeid med artister som har et spesielt nært forhold til Edvard Munch, hans kunst, og dens evige relevans for tiden vi lever i.

Nytt museum

Høsten 2020 åpner MUNCH i en helt ny bygning ved Oslos sjøkant. Museet vil romme den rikholdige gaven Edvard Munch (1863-1944) testamenterte til Oslo by, bestående av flere enn 26 000 kunstverk, i tillegg til litterære dagbøker og skrifter. Dette er verdens største samling av Edvard Munchs verk. MUNCH er således blant de største museene i verden viet en enkeltkunstner.

MUNCH forvalter også samlinger gitt til Oslo by av Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen og Ludvig Ravensberg. Gjennom satsingen på samtidskunst vises Edvard Munchs vedvarende innflytelse i hans egen samtid, så vel som på dagens generasjon kunstnere.

Museet vil inspirere til å komme tett på Edvard Munchs kunst. Besøkende vil til enhver tid oppleve høydepunktene i Edvard Munchs kunstnerskap, parallelt med skiftende utstillinger med andre kunstnere. Fra sin beliggenhet i Bjørvika, med enestående utsikt over Oslofjorden, vil museet tilby et bredt program av kunst- og kulturopplevelser i 13 etasjer.

Pressemelding MUNCH

Forrige artikkelLuke Elliot | «The Big Wind»
Neste artikkelNy singel fra Fixation | «Survive»