Lørdag 14. mars 2020

Stemningsfullt uten publikum

I disse koronatider blir det lite konserter fremover, men la oss håpe at flere vil ty til livestream-konserter, som Petter Carlsen gjorde denne lørdagskvelden.

Heldigvis fins det løsninger for oss som lett får abstinenser hvis det går for lang tid mellom hver gang vi opplever musikk live. Og ikke minst for musikere som nå mister store deler av sitt levebrød. Valy Sessions er et nytt konsept fra Valy Lyd Lys Scene, som har rigget opp en konsertscene på lageret sitt i Alta, og gir artister muligheten å holde konserter eller andre forestillinger som streames gratis på nett. Dette viste seg å fungere meget bra i praksis også, og det låt overraskende bra.

Valy Sessions innviet scenen med Petter Carlsen som første artist ut i dette konseptet. Petter Carlsen skulle egentlig spille konserter i Hammerfest, Bodø, Tromsø, Sulitjelma og Mo i Rana de førstkommende ukene, og på Kulturhuset i Oslo senere i april. Sånn ble det ikke helt, og da var det tid for å tenke nytt, både for ikke å skuffe sitt publikum og for kanskje å tjene noen kroner selv også.

Petter Carlsen inntok det tomme konsertlokalet, og åpnet med «You Go Bird» fra debutplata med samme navn fra 2009. Den satte en bra stemning for seansen, som ellers var preget av en litt klein atmosfære i studioet. Men sånn blir det jo når rommet er helt stille, og man ikke har publikums respons å spille på. «Jeg bruker å spille med et band, men de kunne ikke komme. Av åpenbare grunner,» unnskyldte Petter, som ellers bare hadde kamerafolket å snakke med, og fleipet med at de måtte huske å stå én meter fra hverandre.

Nytt og gammelt materiale

Men hvem trenger fullt band til en stemningsfull låt som «Even Dead Things Feel Your Love», fra «Clocks Don’t Count» (2011)? Gitar og Petters særegne vokal holder lenge. Vi ble også presentert for en splitter ny låt som ikke er utgitt ennå. «Contradictions» vitnet om at hans femte studioalbum igjen vil være engelskspråklig.

Vi fikk et par eldre låter igjen, «Pull the Brakes» og «Spirits in Need», før årets nye singel «I Love the Way You See the World» ble spilt. Og både denne og «Contradictions» tyder på at det bare er å glede seg til et femte album, som forhåpentligvis ikke er så langt unna.

Mye tyder på at det bare er å glede seg til et femte album, som forhåpentligvis ikke er så langt unna.

Vi fikk også et par låter fra hans hittil siste fullengder «Glimt», som er hans eneste plate med norske tekster. «Majestet» ble innledet med en historie om en bekjent som hadde spurt faren sin hva han ville bli i sitt neste liv, hvorpå faren svarte «Ørn». Da han senere døde og de skulle ta farvel med ham, hadde det kommet en ørn flyvende, og akkurat dette handler den låta om. Denne ble etterfulgt av «Bensin», fra samme skive, hvor Petter påpekte at avslutningen ikke ble helt som den pleier siden han vanligvis har med seg en strykertrio.

Dugnadsånd

Etter sistelåta «Waiting in the Wings» kom arrangøren inn på scenen for å overrekke nyheten om at publikum hadde vært rett så gavmilde underveis i sendingen, og til sammen var det vippset inn kr. 52.700,-. Med andre ord er dugnadsånden høyst tilstede blant nordmenn i disse dager, og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være løsningen for mange musikere i tiden fremover.

Den summen fortjente i hvert fall et ekstranummer, og Petter Carlsen rundet gladelig av med «Home». Også denne fra albumet «Clocks Don’t Count», som var best representert på kveldens settliste. Selv skulle jeg gjerne hørt mange flere fra hans eminente norske plate «Glimt», men det får bli neste gang forhåpentligvis.

Kort oppsummert var dette et hyggelig avbrekk i en ellers så asosial tid. La oss håpe det blir mange flere livestream-konserter å få med seg de neste månedene. Og så gleder jeg meg til neste gang jeg kan være fysisk til stede på en konsert med Petter Carlsen.

Av Marianne Lauritzen
Foto Dánil Røkke

Settliste

1. You Go Bird
2. Even Dead Things Feel Your Love
3. Contradictions
4. Pull the Brakes
5. Spirits in Need
6. I Love the Way You See the World
7. Majestet
8. Bensin
9. Waiting in the Wings
Encore:
10. Home

Forrige artikkelMindtech | «Omnipresence»
Neste artikkelLucifer | «III»