Fredag 20. desember 2019

Perfekt pønk(tum) finale 

Heldigvis finnes det alternativer for de av oss som ikke tyr til kirka for å ringe jula inn. En helaften med Oslo Ess for eksempel. Ingen andre steder hadde vært bedre å være denne desemberkvelden. 

Fredagens konsert med Oslo Ess satte punktum for konsertåret 2019 for undertegnede sin del. Året som har gått har bydd på mange gode og solide konserter, spredd godt utover hele sjangerspekteret, fra konserter der det mer musikktekniske har stått i fokus som man setter pris på fordi det er plettfritt gjennomført – til konserter som bare er en fest, der gliset sitter klistra fra første stund, der en følelse av at livet leker brer seg i kroppen som en kald pils på en sommerdag, der alt bare stemmer. Fredagens konsert med Oslo Ess sorterer under det siste. 

Julemedisin

Godstemningen begynte allerede med supportbandet, som skulle vise seg å være en positiv overraskelse som gikk rett inn på spillelista til undertegnede. Norske The Needs, bestående av et knippe solide musikere fra ymse norske suksessband, omtales gjerne som en såkalt supergruppe: Kvelertak-gitarist Maciek Ofstad, countryartist Bendik Brænne og storebroren Mattis, Honningbarna-trommis Nils Jørgen Nilsen og Oslo Ess’ egen bassist Knut-Oscar Nymo. 

The Needs har blitt kategorisert som blant annet power-pop og solskinnsrock, og begge deler er vel like riktig. Vi snakker gromme låter, digge riff, akkurat passe rocka uten å gi slipp på en bedagelig, soft stemning, med en karakteristisk og innbydende vokal. Tenk sol, sommer, en kald en i hånda, chill stemning. Helt perfekt midt i en snøfattig, våt og mørk julestri. 

Med The Needs som support var den gode stemningen mellom slagene – akustisk og elektrisk konsert med Oslo Ess – i trygge hender. For øvrig må det også rettes honnør til kveldens stjernebassist, som knapt fikk hvile, men som like fullt leverte: Knut-Oscar Nymo sto på scenen gjennom alle tre konsertene. Undertegnede var dessverre kun på den elektriske, men det er all grunn til å tro at også den akustiske innfridde.

Blant årets beste 

Om stemninga var god da The Needs sto på scenen, så eksploderte den da Oslo Ess gikk på. Med «Leter etter deg» gikk de hardt ut fra første stund, og publikum lot seg ikke be to ganger: Det var allsang og hopping fra første trommeslag og riff, og det er lenge siden gulvet på Rockefeller har gynget under beina som det gjorde på fredag. Følelsen av at gulvet kan svikte når som helst og hele hurven raser ned i gamle Torggata bad kombinert med pur konsertglede kan vanskelig toppes. Skrekkblandet fryd anyone? 

Det var allsang og hopping fra første trommeslag og riff.

Flere av låtene var passende nok akkompagnert av pyro, deriblant «Kakerlakkene», hamrende energisk og gladhissig er dette et knyttneveslag av ei låt som det er umulig å ikke like. Med «Bygdøy Allé» kom en fersk singel fra bandet, og dette var kanskje også den eneste stunden i løpet av kvelden der publikum ikke sang med gjennom hele låta, ganske sikkert av den enkle grunn at de har ikke hørt den nok til å ha lært seg tekstene enda. Deretter fulgte velkjente perler som «Det brenner under beina mine», «Jeg vil ikke!», «Bislett Stadion», som igjen fyrte opp et allerede hett publikum. 

Coverlåta «Stjernesludd», opprinnelig signert DumDum Boys, sørget for et roligere parti omtrent midtveis i konserten. Med dempet lys, snø fra taket og varm vokal fra Lande, var dette bare idyll og for øvrig det nærmeste vi kom julestemning denne kvelden. En passende kontrast til den ellers så drivende energiske konserten, og en stemningsfull utgave av låta – faktisk et par hakk bedre utført enn originalen vil jeg påstå. 

Ordsmeder

Herfra var det full fest igjen, og Oslo Ess dro gjennom det ene gullsporet etter det andre og sørget for at den gode stemningen aldri senket seg et eneste hakk. Da «Trøbbel» sto for tur, og litt senere uti konserten «Fritt Fram», gjestet Onkl P scenen og bidro til å skru til stemningen et par hakk til. Encore sørget for kveldens siste rekke av sammenhengende eksplosjoner, før feel good-låta «Alt jeg trenger» rundet av det som står igjen som en av årets beste konserter. 

Med et repertoar som byr på pur glede og energi, fengende riff og drivende trommer, sørger Oslo Ess for alltid å ha publikum på kroken.

Med et repertoar som byr på pur glede og energi, fengende riff og drivende trommer, sørger Oslo Ess for alltid å ha publikum på kroken. Det er en egen letthet over musikken, den er åpen og tilgjengelig, og samtidig solid gjennomført. Materialet til Oslo Ess får dessuten en ekstra dybde i og med en rekke gode tekster, der de ofte viser seg som ordsmeder med godt grep om tekstskriving. Framført med ganske så bred oslo-øst ispedd noe østfolding, serveres tekster om forelskelse, Oslobyen, men også mer politiske temaer. Det er en egen poesi i tekstene, som driver låtene framover like mye som det musikalske. 

Flammende energi

Oppsummert er det ikke vanskelig å gi Oslo Ess kudos for å sørge for den type god stemning som bare solid pønk ispedd en dæsj ska (det er fristende å kalle det «gladpønk») kan by på. Gutta oser av ren glede der de står på scenen, selv om fredagens konsert var den fjerde i løpet av to(!) dager. Gjennom hele konserten stopper de aldri å by på seg selv – hilsener, takksigelser, anekdoter og glimt i øyet fra bandet selv. De gir alt og litt til, og i perfekt kombinasjon med den eksplosive energien som pønken ofte byr på, er dette bare en fryd å være med på. Det er bare å la seg rive med.

De siste årene har Oslo Ess gjort det til en vane å spille opp til fest siste helgen før jul. Og takk og lov for det – for hva er vel bedre i julestria enn å gi blanke i juleshopping, kjas og mas, skrålete julemusikk og klamme selskaper, enn en energisk og digg konsertopplevelse i et fullstappa og småsvett Rockefeller? Samtidig skjer det hele kanskje akkurat litt for fort, typisk pønk liksom, og du står igjen og skulle gjerne hatt litt til – bare litt til. Da er det godt å vite allerede nå at neste år står Oslo Ess på scenen igjen. Heldigvis! 

Av Monica Holmen
Foto Cecilie Andrea Torp

Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
Oslo Ess Rockefeller BLEZT
_MG_8148
_MG_8137
_MG_8149
_MG_8156
_MG_8161
_MG_8172
_MG_8174
previous arrow
next arrow

Settliste

1. Leter etter deg
2. Tøffe gutter
3. God morgen
4. Kakerlakkene
5. Midnatt
6. Bygdøy Allé
7. Her er jeg
8. Under radaren
9. Det brenner under beina mine
10. Jeg vil ikke!
11. Bislett Stadion
12. Är du som jeg?
13. Ber på mine knær
14. Stjernesludd
15. Caroline
16. Lang vei til himmelen
17. Himmelen og helvete
18. Trøbbel
19. Luffarvisen
20. Amerika
Encore:
21. Gi meg noe dritt
22. Hold deg våken
23. Fritt fram
24. Lur liten jævel
25. Alt jeg trenger

ANMELDELSE
Settliste
8
Utførelse
9
Underholdningsverdi
9
Forrige artikkelMusikkåret 2019
Neste artikkelYoung Neils @ Rockefeller, Oslo
oslo-ess-rockefellerFredag 20. desember 2019 Perfekt pønk(tum) finale  Heldigvis finnes det alternativer for de av oss som ikke tyr til kirka for å ringe jula inn. En helaften med Oslo Ess for eksempel. Ingen andre steder hadde vært bedre å være denne desemberkvelden.  Fredagens konsert med Oslo Ess...