Den sjette i rekken av «Mission: Impossible»-filmer kan i disse dager skues på kinoer over det ganske land. Og hvis du bare skal se én actionfilm i år, kan det mer enn gjerne være denne.

I motsetning til de fem første filmene, som alle er frittstående, er «Fallout» en direkte oppfølger til forgjengeren «Rogue Nation». Ergo er det en fordel å ha sett film nummer fem før du gyver løs på denne. Det er heller ingen ulempe å ha fått med seg «M:i:III», da denne inneholder nyttig bakgrunnsinfo om Ethan Hunt (Tom Cruise) sin kone Julia (Michelle Monaghan).

Fatale apostler
Den topphemmelige organisasjonen Impossible Mission Force (IMF) står denne gangen foran et intenst kappløp mot tiden for å forhindre en global katastrofe, mens både CIA og internasjonale terrorister gjør alt i sin makt for å stanse dem. To år etter at Ethan Hunt fikk fakket skurken Solomon Lane (Sean Harris) har restene av organisasjonen Syndikatet blitt reformert til en ny organisasjon kalt Apostlene. Under ledelse av en mystisk fundamentalist kjent under navnet John Lark, planlegger Apostlene å få fatt i tre plutoniumkjerner. Ethan og hans team blir sendt til Berlin for å stoppe dem, men oppdraget mislykkes – noe som kan få fatale konsekvenser for verden.

Når Hunt forsøker å rette opp skadene og gjenopptar oppdraget, begynner CIA å tvile på motivene hans, og sender inn sin egen agent August Walker (Henry Cavill) som en del av teamet. Cavill kler rollen godt, som den tøffe, men samtidig noe famlende agenten, som vi er litt usikre på hvor vi har. Usikre er vi også på Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), som både vi og Hunt stiftet nærmere bekjentskap med i forrige film. Vi dras med på en heseblesende jakt gjennom både Paris, London og Kashmir. Et race som inkluderer både motorsykler, biler, lastebiler, båter og helikoptre.

Hvis du bare skal se én actionfilm i år, kan det mer enn gjerne være denne.

God norgesreklame
Vi nordmenn har flere patriotiske elementer å glede oss over i denne filmen. Ikke bare har vår egen Kristoffer Joner en liten rolle i starten av filmen, men deler av sluttscenene fra fjellene i Kashmir er spilt inn på selveste Preikestolen. Og kanskje kan «M:i:6» (må ikke forveksles med etterretningsetaten MI6) bidra til å sette Lysefjorden og Rogaland på det internasjonale turistkartet. Det er med andre ord vakre kulisser å beskue mens Hunt klamrer seg fast til fjellet etter fingertuppene, og vi nervøst lurer på om han skal rekke å deaktivere to bomber som bare er sekunder unna å detonere. Men at Hunt kan klatre, uten noen form for sikring, har vi sett opptil flere eksempler på tidligere.

Dette er regissør Christopher McQuarries andre «Mission: Impossible»-film, men han har også jobbet med Tom Cruise i andre filmer, som «Jack Reacher». «Fallout» er den desidert beste filmen i serien om Ethan Hunt. Og den mest intense. Man kan ikke forvente særlig mye mer av en film innen denne sjangeren enn dette – den lever virkelig opp til begrepet action. Filmen er kjemisk fri for dødpunkter, og to og en halv time i kinosalen var over på et blunk.

Tom Cruise har rukket å bli 56 år, men det tenker vi ikke veldig mye over der han slåss og løper som aldri før, 22 år etter første film i denne serien. Intet oppdrag er impossible for agent Hunt. Ethan Hunt.

Av Marianne Lauritzen

Visning av «Mission: Impossible – Fallout» på Preikestolen 1. august 2018. Foto: Grim Berge.
ANMELDELSE
Handling
8
Utførelse
9
Underholdningsverdi
10
Forrige artikkel«Codex» | Tom Egeland
Neste artikkelDimmu Borgir @ Midgardsblot 2018
mission-impossible-falloutOriginaltittel: "Mission: Impossible – Fallout" <br>Sjanger: Action <br>Skuespillere: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Angela Bassett, Alec Baldwin, Michelle Monaghan, Vanessa Kirby, Kristoffer Joner <br>Regi: Christopher McQuarrie <br>Nasjonalitet: USA <br>Premiere: 3. august 2018 <br>Distribusjon: United International Pictures