Sölvesborg, torsdag 7. juni 2018

Iron Maiden på Sweden Rock Festival? Aldri i verden, de er altfor store for denne festivalen! Bandet trekker flere på sine separete show enn antall publikummere på SRF, og i Sverige spiller de ofte to konserter. Dette har fansen pratet om siden jeg var på festivalen for første gang for 15 år siden. Så kom som kjent Live Nation på banen og ingikk samarbeid med festivalen, og tidenes boooking der var et faktum.

Det store spørsmålet er lyd, og ikke minst hvor man plasserer seg når gigantene skal bivånes. Sistnevnte har man etter hvert lært seg, og settlisten er stort sett den samme på hele turneen. Maiden er gode på å variere sine turnekonsept, og årets utgave består i hovedsak av kjente låter fra bandet gullalder på 80-tallet, men vi skal få noen «nye» også.

Det er alltid noe eget med å gå på Iron Maiden-konsert. Det er få, eller ingen, som frembringer en like euforisk og brusende følelse i kroppen uker og dager før. Stemningen rundt om er meget høy i timene før konsert, og man merker det ekstra tydelig når man beveger seg inn på den store sletten foran scenen. Det er Maiden-trøyer overalt, blide fjes, og fans fra alle verdensdeler.

Maiden blir tatt i mot med et kolossalt jubelbrøl, og «Aces High» smeller i gang konserten, og vi ser en stor Spitfire hengende i luften over scenen. Vi får forskjellige scenebakgrunner for hver låt, og dagens sett er delt opp i tre deler.

Det er umulig å ikke nevne den vanvittige spillegleden til dette bandet, de oser fortsatt av energi, smilene er på plass, og det smitter noe helt vanvittig! En i mitt reisefølge som aldri har hatt noe forhold til Maiden, påpeker også dette.

Denne konserten er en ren hyllest til fansen.

Maiden låter tight, og vi får legendariske låter drappert med deilige soloer, som både diehard-fansen og nykomlinger gliser stort av. Noen overraskelser får vi også. Bandet drar frem «Flight Of Icarus» for første gang siden 1986, og vi får «nykomlingen» «For The Greater Good Of Good» også.

Det er gledelig å se at episke «The Clansman» fra Blaze Bayley-perioden (Maiden-vokalist på 90-tallet) er blitt en skikkelig publikumsfavoritt. «Sign Of The Cross» fra samme periode sitter også helstøpt. Mange som tok en «pause» fra bandet på 90-tallet har endelig fått ørene opp for topplåtene fra denne tiden, og godt er det. Ellers kommer det hitlåter fra 80-tallsplatene «Number Of The beast», «Powerslave» og «Piece Of Mind», og det er da man skjønner at Iron Maiden ga ut tidenes albumgullrekke på 80-tallet.

49 årige Bruce Dickinson har overvunnet kreften, og han er i langt bedre form enn sist jeg så han med bandet, på Book Of Souls-turneen. Han er overalt, skifter antrekk, og benytter også flammekaster(!) under «Flight Of Icarus».

Denne konserten er en ren hyllest til fansen, og det blir en spirituell touch over det hele. Når bandet kommer inn for tre ekstranumre og drar igang «The Evil That Men Do» kommer gledestårene. Dette er spirituell magi.

Av Sverre Rokseth
Foto Terje Dokken

Sweden Rock Festival 2018
Sweden Rock Festival 2018
previous arrow
next arrow

 

ANMELDELSE
Settliste
10
Utførelse
9
Underholdningsverdi
10
Forrige artikkelA Perfect Circle @ Oslo Spektrum
Neste artikkelLoving Vincent
iron-maiden-sweden-rock-festivalSölvesborg, torsdag 7. juni 2018 Iron Maiden på Sweden Rock Festival? Aldri i verden, de er altfor store for denne festivalen! Bandet trekker flere på sine separete show enn antall publikummere på SRF, og i Sverige spiller de ofte to konserter. Dette har fansen pratet...