Lørdag 21. oktober 2023

Trollbinder sitt publikum

Gåte er tilbake med sitt mest ambisiøse sceneshow noensinne og starter turneen med å slippe en EP med fem ferske låter. I Oslos høstmørke byr de opp til hallingdans og rock for fullt hus på Rockefeller.

Av Kenneth Svenning
Foto Geir Kihle Hanssen

Vandrar er navnet på Gåte sin nyeste EP, som de slapp samme dag som de startet sin nåværende turné. Det er med siste låta fra EP-en, Skarvane” at bandet drar i gang showet på Rockefeller. Ut på scena får vi Gunnhild Sundli iført en stilig, rød drakt, men det er ingen tvil om hva som tar oppmerksomheten her – det er den enorme vokalen til Gunnhild som tar kontroll over publikum. 

Det er stappfullt på Rockefeller til kveldens utsolgte konsert. Vi blir trygt geleidet gjennom de første to låtene av bandet, og stemningen er topp fra første stund. I promoteringen til konserten har det vært skrevet at dette er Gåtes mest ambisiøse produksjon til nå, og det er tydelig gjennom hele kvelden. Alt fra kostymer til gjesteartister er av øverste klasse! Et av konsertens høydepunkter er å følge med på gitarist Magnus Børmark i det han med sin enorme energi, trolig gjør et halvmaraton på respektabel tid samtidig som han spiller gitar.

Til Svarteboka” som ble utgitt ved turnestart, fikk vi en hoppende Agnete Kjølsrud (Djerv) ut på scenen, kledd helt i sort med hvit ansiktsmaling. Agnete og Gunnhild har to veldig ulike vokaler som fungerer helt perfekt sammen her, og for meg blir dette et av kveldens mange høydepunkter og den blir en personlig favorittlåt i katalogen.

Flere gjesteartister

Stemningen og energien i lokalet er til å kjenne på, men Gunnhild har full kontroll når hun serverer to akustiske låter midt i settet, Solfager og Ormekongen” etterfulgt av Kjærleik”, hvor hun får besøk av et fullt kvinnekor som problemfritt holder på oppmerksomheten vår til siste tone.

Showet tar ikke slutt her. Det er ikke mange låtene til før vi får besøk av neste gjest, som vi allerede har blitt litt kjent med tidligere på kvelden. 

Jeg har sett mange konserter på Rockefeller opp igjennom årene, men denne konserten legger jeg helt øverst.

Dette er nemlig vokalisten i Storm, kveldens supportband. De spilte et energetisk sett med fengende låter og tunge breakdowns før Gåte gikk på scenen. Vokalisten i Storm er Leo Davadi Sundli, som er nevøen til vokalist Gunnhild og sønnen til Gåtes tidligere fiolinist, Sveinung Sundli. Han er gjesteartist på sangen “Ulveham”, som igjen viser Gåte fra en råere, mer dyrisk side, hvor blandingen av Leos growling og Gunnhilds høye, kraftige toner finner en litt ny, stor lyd for bandet. Den samme dyriske råheten kunne merkes tidligere, da de spilte “Svarteboka”.

Gjestelista er ikke nådd slutten, og idet bandet setter i gang “Jomfruva Ingebjør”, dukker nok et kjent ansikt opp – nemlig bandets tidligere fiolinist, Sveinung Sundli. Sveinung tar scenen med et stort smil og masse energi som fanger publikum idet han nærmest hopper rundt med fela. 

Trampeklapp og hallingkast

Den siste låta før de går av scenen er en roligere, fin avslutning på et show som har holdt et enormt energinivå. Det er ingen tvil om at de har publikumskontroll idet de spiller seg selv ut med “Bruremarsj frå Jämtland”. Men her tar kvelden heller ikke slutt, publikum som er godt kjent med denne seansen tar til klapping og tramping til bandet igjen inntar scenen.

Inn på scenen kommer en nærmeste flyvende hatt som henger på en høy bom, og danser Håkon Odden setter i gang en imponerende dans for andre gang i kveld, denne gang byr han opp til hallingdans. Imponerende nok introduserer han det ved å gjøre en backflip for å sparke hatten av bommen idet bandet setter fart på sangen “Bannlyst”Helt til slutt får vi “Sjåaren” til å roe oss ned etter en enorm konsert.

Hvis det er én ting Gåte har gjort denne kvelden, så er det å trollbinde et utsolgt Rockefeller med norsk folkrock. Jeg har sett mange konserter på Rockefeller opp igjennom årene, men denne konserten legger jeg helt øverst. Å kunne gi 10/10 her føles nesten ikke nok.

Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte live I Oslo oktober 2023 - BLEZT
Gåte-1000
Gåte-1001
Gåte-1002
Gåte-1003
previous arrow
next arrow

Settliste

 1. Skarvane
 2. Snålle mi jente
 3. Svarteboka (feat. Agnete Kjølsrud fra Djerv)
 4. Knut liten og Sylvelin
 5. Sjå attende
 6. Førnesbrunen
 7. Solfager og Ormekongen (akustisk)
 8. Kjærleik (akustisk, med kvinnekor)
 9. Talande Tunger
 10. Ulveham (feat. Storm)
 11. Bendik og Årolilja
 12. Hamløypar
 13. Jomfruva Ingebjør (feat. Sveinung Sundli)
 14. Bruremarsj frå Jämtland
  Encore:
 15. Bannlyst
 16. Sjåaren
ANMELDELSE
Settliste
10
Utførelse
10
Underholdningsverdi
10
Forrige artikkelThe Winery Dogs @ Rockefeller, Oslo
Neste artikkelOslo Rock Fest 2023
gate-rockefeller-2023Lørdag 21. oktober 2023 Trollbinder sitt publikum Gåte er tilbake med sitt mest ambisiøse sceneshow noensinne og starter turneen med å slippe en EP med fem ferske låter. I Oslos høstmørke byr de opp til hallingdans og rock for fullt hus på Rockefeller. Av Kenneth SvenningFoto Geir...